„Литература и спорт“ е темата на  „Литературни срещи“ през юни 2024

Публикувано:
10:01ч / 13.06.2024г
Брой прочитания:
152
Брой коментари:
0

На 14 и 15 юни ще се проведат летните „Литературни срещи“. Темата им този път ще бъде „Литература и спорт“ и, закономерно, срещите ще са преобладаващо на открито и с активно спортуване в три, съвсем близки една до друга, точки на Борисовата градина от страната на ж.к. „Изток“: Слънчевата градинка, One More Park Bar и Национален тенис център. Сред значимите срещи с писатели и интересните дискусии в рамките на два дни публиката ще може да общува директно, отблизо и спортувайки заедно с различни автори. Събитията от цялата програма са със свободен достъп и всеки може да бъде и участник, и зрител на всяко от тях.

14 юни от 18:30 ч. в Национален тенис център, Борисова градина

Писателят Дейвид Фостър Уолъс нарича тениса на корт „шахмат в движение“.

Защо ви казваме това? Защото Литературни срещи лято 2024 са посветени на връзката между литературата и спорта и откриващото им събитие ще се проведе именно на тенис корта.

Хрумна ни, че спортът и литературата (разбира се, и изкуствата въобще) често се преживяват като кауза, но също така имат нужда от стратегическо отношение и умни политики, свързани с тях.

„Литературни срещи лято 2024“ ще започнат на 14 юни от 18:30 ч. в Национален тенис център, Борисова градина с приятелската тенис среща между тенисистката и екоактивистка Магдалена Малеева, кметът на София – Васил Терзиев,   литературният и културен мениджър, в момента – заместник-кмет на София по „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ – Яна Генова и литературоведът, писател и преподавател – доц. д-р Бойко Пенчев.

Четиримата ще проведат и кратък разговор на тема „Честната игра: каузи и политики в литературата и спорта“ с модератор – издателят, преводач, политик и човекът, стоящ зад редица благотворителни каузи –  Манол Пейков.

14 юни от 20:00 ч. в Оne More Park Bar, Борисова градина

Среща с британския писател Крис Клийв

модератор: Лора Ненковска

На 14 юни от 20:00 ч. в Оne More Park Bar ще бъде единствената възможност за среща в София с популярния и добре известен в България британски писател Крис КлийвМодератор на разговора ще бъде преводачката Лора Ненковска.

Крис Клийв е роден и живее в Лондон. Той завършва психология в престижния Бейлиол Колидж в Оксфорд. Автор е на четири романа, издадени на български от издателство ICU. Освен книгите „Възпламеняване“, „Другата ръка“, „Злато“ и „На смелите се прощава”, Крис Клийв пише и разкази. Дебютният му роман „Възпламеняване“ е адаптиран като филм, а вторият му роман, „Другата ръка“ или “Little Bee” в Америка, е №1 бестселър в класациите на New York Times с над 2-милионен тираж. Между 2007 г. и 2010 г. списва регулярна рубрика, посветена на децата и родителството в Guardian. Носител е на престижни литературни награди. Историята в най-новата му книга „Злато“ е посветена на две професионални колоездачки. Романът проследява запознанството им от времето на програмата „Елитни надежди“, когато са на деветнайсет, до навечерието на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., което е и реалното събитие, вдъхновило романа.

Крис Клийв гостува на „Литературни срещи лято 2024“ с подкрепата на издателство ICU.

Програмата на 15 юни ще има своята дневна и вечерна част.

В събота на Слънчевата градинка в Борисова градина (от страната ж.к. Изток) между 10:00 и 17:00 ч. ще има различни събития. През целия ден на разположение ще бъдат тенис маса, боксова круша, шах, ще има „литературни медитации“ със записи на откъси от произведения и стихове от участващите автори и други текстове, свързващи литературата и спорта. Всеки може да донесе своя книга по темата, да прочете от нея на отворения микрофон и да сподели своето мнение или лична история.

Литературно-спортните коментари през целия ден ще бъдат на журналистката и културоложка Надежда Московска.

10:00 ч.  „Литературно ориентиране“

Начална точка: езерото „Ариана“

Финална точка: Слънчевата градинка

Между изходната и крайната точка на бягането, участниците в „Литературното ориентиране“ ще трябва да открият пет места в Борисова градина, свързани с литературата. Първите трима финиширали ще получат книга и тениска от фондация „Прочети София“. Всеки, който е любопитен към този спортно-литературен лабиринт от координати и насоки, може да се включи напълно свободно и без предварително записване.

𝟏𝟏:𝟎𝟎 Бързи тенис срещи с писател на основен корт на Националния тенис център, Борисова градина

През годините фондация „Прочети София“ е правила различни видове лични срещи с писатели и поети. Този път това ще бъдат „Бързи тенис срещи“ – и на корт, и на маса.

Едва 9 души могат да играят тенис на корт с поетите и литератури теоретици Бойко Пенчев, Камелия Спасова, Стефан Иванов. Мястото на срещите ще бъде Национален тенис център от 11:00 ч. Между сетовете ще има въпроси и коментари за връзката между спорта и литературата. Водещ на събитието ще бъде журналистката Юлия Владимирова.

Предварителните записвания за игра вече са спрени, но публиката е поканена като гост на тези тенис срещи и на разговорите между тях.

𝟏𝟑:𝟎𝟎 ч. Боксова демонстрация с Палми Ранчев

Слънчевата градинка, Борисова градина

На 15 юни ни очакват две срещи с поета, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс – Палми Ранчев. Първата от тях ще бъде в Слънчевата градинка в Борисова градина.

В 𝟏𝟑:𝟎𝟎 ч. ще започне боксовата демонстрация с автора, която включва и дори настоява за активното участие на публиката, така че може да дойдете директно, без никаква нужда от предварително записване и да опитате сами няколко боксови удара под менторството на Палми Ранчев.

𝟏𝟒:𝟎𝟎 ч. Шахматни етюди с Иван Ланджев

Слънчевата градинка, Борисова градина

Поетът, есеист и сценарист – Иван Ланджев ще има двe срещи с публиката рамките на „Литературни срещи лято 2024“.  И двете ще бъдат на 𝟏𝟓 юни – една от тях обаче ще бъде малко по-нетипична.

В 𝟏𝟒:𝟎𝟎 ч. може да поиграете шах с Иван Ланджев на Слънчевата градинка в Борисова градина. Иван би могъл да играе и срещу няколко човека едновременно, тъй че изобщо не се притеснявайта – елате повече. Все пак част от очарованието на градинския шах е свързано и с това да има публика.

𝟏𝟓:𝟎𝟎 ч. Бързи срещи тенис на маса в Слънчевата градинка, Борисова градина
Съботен тенис на маса? Какво ще кажете, ако е съчетан с литература и игра с писатели в една от най-приятните части на Борисовата градина – Слънчевата градинка?В двата дни на „Литературни срещи лято 2024“ ще проверим възможните пресечни точки и ще помислим за най-различни съчетания на литературата и спорта. Някой от тях ще бъдат и забавни, и лични.
„Бързи тенис (на маса) срещи“ ще са от този тип събития. Каним ви да проверите не само литературните възможности, но и тези на тенис на маса на поетите, писатели и драматурзи Иван Димитров, Зорница Христова, Мирослав Христов и Радослав Чичев.
Както всички събития и това е безплатно, но ако искате да играете с някойй от гостите е нужно предварително записване
Запишете се тук

𝟏𝟖:𝟎𝟎 ч. Дискусия: Кривата между литературата и спорта
Участници: Боряна Ангелова-Игова, Иво Иванов, Камен Алипиев-Кедъра, Камелия Спасова
Модератор: Васил Лозанов

Дискусия за допирните точки между спорта и литературата – за спорта като тема в литературата; за начините да се пише за спорт (биографии, очерци, статии, есета ); за гена на таланта – спортен или писателски; за мотивацията и представата за успех в спорта и литературата.
𝟐𝟎:𝟎𝟎 ч. Разговор с писателите Иван Ланджев и Палми Ранчев, модератор: Темз Арабаджиева
В 𝟐𝟎:𝟎𝟎 ч. в One More Park Bar ни очаква и писателската среща с Палми Ранчев и Иван Ланджев. Двамата ще говорят за всичко, което свърза литературата и спорта в творчество и биографиите им. Само подшушваме, че се е случвало двамата да се срещат (/images/blocked.gif?url=приятелски) и на боксовия ринг.
Модератор на разговора ще бъде Темз Арабаджиева, която е един от двамата водещи и създатели на подкаста за книги „Първа страница“.

Иван Ланджев (1986) е поет, есеист и сценарист. Носител на Голямата награда за поезия „Орфеев венец“ (2019), както и на „Южна пролет“, „Веселин Ханчев“, „Владимир Башев“. Негови стихотворения са преведени на 10 езика. Доктор по руска литература, преподавател, завършил е философия, но широко известна е и страстта му към шахмата и бокса. Всички тези интереси могат да бъдат открити и в текстовете от най-новата му книга – „За неизбежната случайност“, издадена през 2023 г. (изд. „Жанет 45“).
Палми Ранчев е роден в София. Завършва Националната спортна академия. Пише поезия, разкази и романи. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и игрална зала, директор на вестник, сценарист, телевизионен водещ и автор на десетки стихосбирки, романи, новели, сборници с разкази и филмови сценарии. Живее в Барселона, носител е на няколко литературни награди. Негови разкази и стихове са превеждани на английски, френски, полски, унгарски, турски, сръбски, гръцки и други езици.В последните две години бяха издадени книгите „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“ (изд. Scribens), събрала последната редакция на стихотворното творчество на Палми Ранчев от 1993 до 2023 и романът „Хаосът в играта на джаги“ (изд. „Жанет 45“), писан в продължение на 5 години.
Всички събития са със свободен достъп.Визуалната идентичност е дело на Костадин Кокаланов от Studio FRANK.–Литературни срещи лято 2024 // Литература и спорт са организирани отфондация „Прочети София“ и се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община.

„Литературни срещи лято 2024“ се реализират в партньорство с Национална спортна академия „Васил Левски“One More Park BarICU Publishing и Sport Depot.

Източник: Фондация "Прочети София"