Маратон по четене на френски език 2020

Публикувано:
14:53ч / 19.06.2020г
Брой прочитания:
233
Брой коментари:
0

Международната организация на Франкофонията (OIF), чрез своето Регионално бюро за Централна и Източна Европа (BRECO) в Букурещ и Регионалния център за Централна и Източна Европа (CREFECO) в София, организира седмото издание на Маратона по четене на френски език.

Маратонът, който се превърна в традиция, през 2020 г. трябваше да бъде съобразен със световната пандемия на Codid-19 и се проведе виртуално. Това стана в следобедните часове на 13 юни. Четци бяха представители на Албания, Армения, Виетнам, България, Индия, Италия, Косово, Мадагаскар, Молдова, Руанда, Румъния,  Северна Македония, Сенегал, Финландия, Франция. През тази година бяха четени откъси от романа „Тихият страдалец“ („Le Tranquille affligé) от квебекския писател Жил Жобидон, носител на Наградата на петте континента за 2019 г.

Жил Жобидон живее и работи в Монреал. Досега е написал пет романа, всеки от които е бил отличаван с награди. Автор е и на книга с поетични разкази, както и на сборник с новели. Действието в „Тихия страдалец“ се развива в Китай през деветнадесети век, по времето на големите колониални завоевания. Главният герой е йезуит, отлъчен от своя религиозен орден, който иска да убеди китайския император да финансира предприетото от него търсене на тайната за производството на оцветител с абсолютно черен цвят. В тази книга със сюжет от миналото има и реминисценции от днешния свят.

От българска страна в маратона по четене участваха Илиана Очкова, преводачка на наградения роман на български език, и актрисата Силвия Лулчева.

След четенето, участниците в него имаха възможност да общуват виртуално с Жил Жобидон и да му зададат въпроси, свързани с книгата и с френския език, на който тя е написана.

Сродни публикации на сайта ни:

Квебекският писател Жил Жобидон получи Наградата на петте континента за 2019 г.

Публикацията може да бъде прочетена на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: www.evropaworld.eu