Маратон по четене на френски език в София

Публикувано:
09:12ч / 17.03.2019г
Брой прочитания:
480
Брой коментари:
0

На 16 март от 10 до 18 ч. в Литературен клуб „Перото“ в НДК се проведе маратон по четене на френски език, организиран от Международната организация на франкофонията (OIF), чрез нейното Регионално бюро за Централна и Източна Европа (BRECO) в Букурещ и Регионалния център за Централна и Източна Европа (CREFECO) в София. Книгата, която участниците в маратона четоха един след друг, беше „Теа на реките“ от белгийския писател Жан Марк Турин, носител за 2018 г. на Наградата на петте континента, която се присъжда за литературна творба в проза, написана на френски език.

DSC00087Четенето в София откри доц. д-р Рени Йотова, директор на BRECO (на снимката вляво). Преди това тя напомни, че по предложение на новия генерален секретар на Международната организация на Франкофонията, г-жа Луиз Мушикивабо, през 2019 г. мотото на Международния ден на Франкофонията, 20 март, ще бъде „На френски, моля!“

Г-жа Йотова поздрави първите участници в маратона по четене: ученици от столичната френска гимназия „Ламартин“, лауреати на олимпиади по френски език, своите колеги от CREFECO Соня Богоева и Япама Доло – доброволка на Франкофонията от Мали, както и присъстващата журналистка Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“, която поддържа рубриката Francophonie на сайта си и от години партнира с представителствата на Франкофонията в региона.

Паралелно със София четенето се провеждаше в букурещката френска книжарница „Киралина“, в Алианс Франсез в Ереван и в университетите в Скопие и Прищина. Имената на всички, които се включиха в маратона, може да прочетете тук.

Темата на романа „Теа на реките“, който беше четен едновременно в пет столици, е за съдбата на ромката Теодора – Теа, която писателят Жан Марк Турин е срещнал в Брюксел през 2002 г. и тя му е разказала за живота си. Родена в Унгария в началото на ХХ век, тя е пътувала из няколко страни и е преминала през различни изпитания. Видяла е европейската история от своя гледна точка, която със сигурност би заинтригувала много читатели от нашия регион на Европа.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Още по темата на сайта ни:

Маратон по четене на френски език на 16 март 2019 г.

Източник: www.evropaworld.eu