Представяне на Анета Данчева-Манолова в Столична библиотека

Публикувано:
11:08ч / 19.03.2019г
Брой прочитания:
461
Брой коментари:
0

Много членове на Съюза на преводачите в България, издатели, университетски преподаватели и журналисти се събраха на 18 март т.г. в Столична библиотека, където Анета Данчева-Манолова беше представена като преводач на март в рамките на инициативата на библиотеката „Преводач на месеца“. Вечерта беше открита от поета Петър Чухов, като представител на библиотеката. Водеща на събитието беше журналистката Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“.

За приноса на преводачката в популяризирането в България на литературите на Белгия и Холандия говориха литературният критик доц. Георги Цанков, проф. Милена Кирова, издателката Дора Минева, поетите Кристин Димитрова и Георги Константинов, проф. Александър Костов, преподавателят от Великотърновския университет Николай Попов. Актьорът Златко Павлов представи литературни текстове в превод на Анета Данечва-Манолова – откъс от романа „Психея“ от холандския класик Луи Куперюс и стихотворение от Гидо Гезеле, а холандецът Ферди Бьорен, който живее в България, прочете нейния превод на нидерландски език на стихотворение от Кристин Димитрова.

Накрая имаше и изненада – преводачкатна предложи на присъстващите като спомен от тази вечер да научат една дума на нидерландски. Това беше поздравът „довиждане“ – Tot ziens! Желаещите да произнесат тази думи получиха награди – арт картички с шедьоври на великите холандски и фламандски майстори. Голямата награда, предоставена любезно от издателката Дора Минева – романа „Тонгкат” от белгийският съвременен постмодернист Петер Верхелст (изд. СОНМ) – получи преводачът и литературен критик Емил Басат, който не само произнесе поздрава на нидерландски, но и открои един важен факт от биографията на Анета Данчева-Манолова – творческия й тандем с нейния съпруг, известния преводач от френски език Андрей Манолов.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Оше по темата на сайта ни:

Анета Данчева-Манолова – преводач на март в Столична библиотека

Източник: www.evropaworld.eu