Международият ден на учителя по френски език бе отбелязан в България с артистични прояви

Публикувано:
15:13ч / 30.11.2023г
Брой прочитания:
234
Брой коментари:
0

На снимката: Вяра Любенова, председател на Асоциацията на учителите по и на френски език в България открива изложбата на Маринела Чиликова и Светослав Коцев

С творчески прояви бе отбелязан в България за пети път Международният ден на учителя по френски език, въведен от президента на Франция Емануел Макрон. Установи се традицията той да е винаги в четвъртък в края на ноември, но на различна дата. Миналата година беше на 24, а през 2023-а – на 23 ноември. Хубава инициатива на Асоциацията на учителите по и на френски език в България беше тазгодишното му издание да представи преподавателите като таланти в областта на изкуството.

Двамата автори на изложбата: Маринела Чиликова – втората отдясно наляво, Светослав Коцев – до нея

На много приятно и вдъхновяващо събитие присъствахме на 21 ноември т.г. във фоайето на Сити Марк Арт Център, където беше открита изложба на двама преподаватели по френски език в 9 френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София – Маринела Чиликова и Светослав Коцев. Идеята за изложбата е на Вяра Любенова, преподавател в същата гимназия и председател на Асоциацията на учителите по и на френски език в България. Събитието беше уважено от посланичката на Мароко у нас, Н. Пр. Закиа Ел Мидауи – доайен на дипломатическия корпус в България и председател на Групата на посланиците франкофони, посланикът на Франция Н. Пр. Жоел Мейер, зам.-посланикът на Швейцария Ролф От, представители на Френския институт и на престижни франкофонски организации в България.

Специална благодарност Вяра Любенова отправи към собственика на Сити Марк Арт Център Христо Киров, който е предоставил безвъзмездно помещението за тази изложба. Картините бяха подредени на две нива и веднага проличаваше различният творчески почерк на двамата автори. Маринела Чиликова се вдъхновява за творбите си предимно от произведения на френската литература. Затова в тях има финес и поезия. Над нейните нежни рисунки се издигаха впечатляващите архитектурни забележителности на Франция, Швейцария, Мароко, които с вещина пресъздава върху платната си Светослав Коцев.

Вяра Любенова припомни, че това е втората творческа изява на Светослав Коцев през настоящата година. Първата беше представянето на неговата книга „Какъвто бях“ с публицистични творби, есета, новели и разкази, както и фотографии на рисуваните от самия него картини. Точно тези картини са вдъхновили Вяра Любенова да организира специална изложба с произведения на нейни колеги преподаватели, които са и художници.

Трогна ни атмосферата на съпричастост и сърдечност между преподавателите по френски език, искрената им радост от представянето на двама техни колеги като талантливи живописци. Постарахме се със снимките, които направихме, да предадем тази атмосфера. Изложбата продължи една седмица.

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

На 25 ноември в Арменския културен дом в София се проведе театралният фестивал за учители, организиран от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Draméducation и Регионалния център на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа (CEREFECO). Нещо обичайно е преподавателите да организират училищни театрални представления, в които учениците да проявяват артистичен талант. Когато обаче самите преподаватели се изявяват като артисти, това изглежда необичайно и много интригуващо. Поздравления и за тази оригинална идея!

Момент от театралния фестивал с участието на учители хо френски език Снимка: CREFECO

Уважение към учителите по френски език в България засвидетелства за пореден път посланикът на Франция у нас, Н. Пр. Жоел Мейер, като покани на прием в посолството преподаватели не само от София, а от цялата страна.

Линкове към публикациите за гореспоменатите събития на сайта на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Ще добавя само, че екипът на фондация „Европа и светът“ и на сайта ни evropaorld.eu изказва искреното си уважение и съпричастност към дейността на тази Асоциация, обединена не само от любовта към френския език, но и от усещането за общност, в която всеки е ценен като професионалист и с цялото богатство на неговата индивидуалност.

Гергина Дворецка

Публикациите за гореспоменатите събития може да прочетете на сайта на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България тук и тук.

Източник: www.evropaworld.eu