Най-древната писменост в света е Дунавската, твърди германски учен

Публикувано:
11:59ч / 26.11.2023г
Брой прочитания:
217
Брой коментари:
0

На снимката: говори д-р Харалд Харман, превежда д-р Катя Меламед, седнали отляво надясно Светлана Лазарова от сдружение „Балканмедиа“, преводачката на книгата Недка Николова, председателят на „Балканмедиа“ д-р Росен Милев, главният редактор на сп. „Осем“ Ганета Сагова

Най-старата писмена система в света е възникнала по време на халколита в днешните български земи, заяви германският учен д-р Харалд Харман при представянето на българското издание на най-новата му книга „Въведение в Дунавската писменост“ (издателство ПИК, Велико Търново) в Американския център на Столична библиотека на 23 ноември т.г. Според него, тази писмена система предхожда с две хилядолетия клинописното писмо в Месопотамия. За българското издание говори д-р Росен Милев, автор на предговора и председател на сдружение „Балканмедиа“, основен организатор на премиерата. Присъстваха преводачката на книгата Недка Николова, Ганета Сагова – главен редактор на сп. „Осем“, съорганизатор на събитието. Светлана Лазарова от „Балканмедиа“ беше модератор на дискусията. Д-р Катя Меламед, историк и археолог, превеждаше от английски.

Д-р Харалд Харман и д-р Катя Меламед, която превежда от английски

„Аромат. Керамика. Механик. Метал. Психически. Театър. Химия. Орегано. Хоро“, изрече д-р Харман в началото на изказването си. Това не са нито български, нито гръцки думи, те принадлежат към езика на древните европейци, поясни ученият. Германският филолог и историк, написал 87 книги, изтъкна, че най-старата в света Дунавска цивилизация се е развила преди 7000 години в региона между Виена на запад и Киев на изток, и от Будапеща на север до Атина на юг. Нейните представители са обработвали метал, щамповали са текстил и са правели керамика. Те били миролюбиви, живеели в общности, където нямало владетели, а мъжете и жените имали равни права. Те търгували с произведените от тях стоки чак в Италия и Испания. Върху изработените от тях керамични съдове са нанесени знаци, с които, според д-р Харман, са изразявани думи, а с черти и резки – цифри. Парчетата от керамика, намирани при археологически разкопки, пък служели като един вид търговски договори. Д-р Харман окачестви Дунавската цивилизация като мрежа за търговия, подобна на днешния Европейски съюз. Според него тя не е имала столица, а в региона са били разположени няколко нейни центъра. Германският филолог порица „консервативните“ учени, които не приемат неговите тези за Дунавската цивилизация.

Д-р Харман изтъкна значението на Варненския халколитен некропол, където през 1972 г. беше открито първото обработено злато в света, и на Солницата край Провадия, за която се твърди, че е първото селище от градски тип. Той подчерта, че техните жители са забогатели от търговия. Според д-р Харман обаче най-богато украсеният гроб от Варненския некропол, където има и златен скиптър – най-старият в света, е на номадски вожд. Той лансира версията, че номадите от степта са унищожили Варненската култура. Според него, при номадските племена вождът се е наследявал от първородния му син. За другите му синове нямало шанс да се издигнат, и затова някои от тях отивали на други места, за да създадат своя общност, която да оглавят. Според германския учен, древните елини също са дошли от север. Те обаче имали само мъжки богове, а хората от Дунавската цивилизация почитали и женски, като Хестия. Според д-р Харман, елините са възприели от местното население съществуването на женски божества, затова в древногръцката митология има много богини.

Твърденията на д-р Харман бяха посрещнати с патриотичен възторг от изпълнилите залата слушатели. Част от тях се представиха като студенти, химици, инженери и любители на историята. Присъстваха и учени от Кирило-Методиевския научен център към БАН, но те не се изказаха. Публиката аплодира изказаното от д-р Харман предложение Дунавската цивилизация и нейната писменост да бъдат регистрирани от ЮНЕСКО и да влязат в учебниците. Тази инициатива бе подкрепена и от организаторите на събитието – сдружение „Балканмедиа“ и списание „8“. Д-р Харман изтъкна, че бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е написала предговор към една от неговите книги (които бяха изложени в три щанда в Американския център на Столична библиотека). Той допълни, че името Ирина също е дума от древния европейски език, предхождащ гръцкия, и означава „мир“. Елините са били войнолюбиви, но от Дунавската цивилизация са възприели уважението към мира, според д-р Харман.

Слушателите, които останаха до края на събитието в Столична библиотка, получиха безплатен екземпляр от българското издание на „Въведение в Дунавската писменост“ и имаха възможност да си общуват с германския учен, докато взимаха автограф от него. Бяха дошли много негови почитатели, някои от които носеха за автограф и други български издания на книгите му. Аз го запитах дали „Дунавската писменост“ има своя азбука. Д-р Харман отговори, че няма, тъй като нейните знаци са идеографски, като древноегипетските йероглифи и ранната шумерска писменост. Германският учен обаче подчерта, че „Дунавската писменост“ е много по-стара.

Със сигурност има хора, които определят твърденията на д-р Харман като негови лични хипотези и догадки, но приносът му в новата книга е, че е събрал на едно място откритите в различни архологически обекти из региона знаци, които той нарича писменост. Оттук нататък други учени може да дават своите тълкувания.

Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук. Снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представя книгата си „Въведение в дунавската писменост“ в Столична библиотека

Индоевропейските езици произлизат от степите на Украйна и Русия

Сродни публикации на сайта на списание „Осем“:

Въведение в Дунавската писменост

Дунавската писменост – световно културно наследство

Източник: www.evropaworld.eu