„Оценка за Шоу“ в Националната библиотека

Публикувано:
15:00ч / 08.11.2019г
Брой прочитания:
268
Брой коментари:
0

Н.Пр. Майкъл Форбс посланик на Ирландия у нас, откри изложбата „Оценка за Шоу“ на 4 ноември в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията е посветена на големия ирландски писател, критик и драматург Джордж Бърнард Шоу и се състои от големи тематични табла със снимки и текстове. При откриването й, на което присъстваха дипломати, писатели, учени, журналисти, беше прожектиран документален филм за Шоу.

11В приветственото си слово към гостите преди прожекцията Н.Пр. Майкъл Форбс подчерта, че Националната библиотека е най-подходящото място за представянето на тази изложба и на филма, създадени, за да отбележат публикуването на новата биография на Джордж Бернар Шоу от Кралската ирландска академия, написана от писателя критик и академик Финтан О’Тул.

„Шоу е бил нещо повече от човек на словото. Той е бил политическа сила, глас на бедните, разочарованите и озлобените. Най-показателният му цитат за бедността е: Най-голямото зло и най-лошото от престъпленията е бедността.

Той е използвал художественото си творчество и известността си като писател, за да преследва политическите си каузи. Както показва документалният филм за него, най-силното му оръжие е бил най-често хуморът.

Шоу е роден в относителна бедност в Дъблин през 1856 г., умира в Англия през 1950. Неговите произведения оказват изключително влияние и продължават да имат резонанс и днес, тъй като сме изправени пред продължаващите предизвикателства на бедността и неравенството между хората и половете – постоянна темата в неговите творби и коментари.

Един от най-ранните театрални успехи на Шоу е пиесата „Оръжието и човекът“, поставена през 1885 г. по време на българо-сръбската война. Както във всички пиеси на Шоу, и в тази има силна критика към войната и към онези, които водят войни, заедно с обичайния му присмех към управляващите класи.

Критиката на Шоу срещу войната, кампаниите, които е водил през целия си живот срещу бедността и неравенството и в подкрепа на феминизма, го направи радикална сила през 20-ти век. Шоу е човек надраснал времето си. Както ще видите в филма, Шоу има и своите провали. Известно време през 20-те и 30-те години той спори за полезността на диктатори като Сталин, Хитлер и Мусолини да „свършат нещата“. След опустошенията, причинени от такива диктатори и най-вече ужасяващия холокост, Шоу бързо осъзнава грешката си.“

Посланикът припомни, че Шоу е бил съвременник на Оскар Уайлд, другият ирландец, преместил се да твори в Лондон. Пиесите и на двамата и досега заемат важно място в репертоара на театрите по света. За българската публика феноменът на творците, които напускат страната си, за да потърсят по-голяма сцена, е познат.

2„В миналото родените в Ирландия писатели и художници често са се местили в по-голям град, далеч от остров Ирландия, за да се обърнат към широкия свят. В случая на Шоу и на Уайлд тази по-голяма сцена  е била Лондон, докато за ирландците Джойс и Бекет е била Париж. В по-съвременни времена Ню Йорк или Лос Анджелис биха привлекли пътуващия художник и писател. Въпреки това, днес с лекотата на пътуването и информационните технологии самият свят се превърна в сцена и мястото е по-малко определящо. Това със сигурност е добре за по-малките страни като Ирландия и България, защото нашите творци и писатели могат да останат у дома, докато получатмеждународна известност.“ – каза в заключение Н.Пр. Майкъл Форбс.

В документалния филм на режисьора и сценарист Джери Хобан са използвани автентични архивни кадри, показващи различни моменти от живота и дейността на писателя, както и откъси от филмови творби по негови пиеси. Във филма ирландският актьор и режисьор Гейбрийл Бърн върви по стъпките на Шоу и преоткрива за нас личността му – от скромния дом, където като дете живее с майка си – оперна певица, до световните сцени и признанието – той получава Нобелова награда за литература през 1925 г. Изглежда странно, че срамежливият беден младеж постепенно става широко известна публична личност, която се чувства перфектно пред камерата. Очевидно го е мотивирало желанието посланията му да достигнат до колкото може повече хора. Постига целта си, защото не е забравен и до днес.

Изложбата за Шоу ще остане в Националната библиотека до 22 ноември т.г.

Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu