Певицата, която изпя химна на Гърция на 25 март 2021 г.

Публикувано:
11:26ч / 25.03.2021г
Брой прочитания:
379
Брой коментари:
0

В 8 ч. сутринта на 25 март 2021 г. сопраното с международна известност Анастасия Зани изпълни на Акропола гръцкия национален химн в чест на националния празник на страната и на 200-годишнината от началото на гръцката борба за независимост през 1821 г. Изпълнението прозвуча, докато се издигаше националният флаг редом с древния паметник на Свещената скала. Музикалният съпровод беше на бенда на Главния щаб на националната отбрана, съставен от най-добрите музиканти от трите рода войски на въоръжените сили, в присъствието на президентската гвардия.

На церемонията присъстваха президентът на Гърция, г-жа Екатерини Сакеларопулу, и министър-председателят Кириакос Мицотакис, когото камерите на Гръцката национална телевизия ERT показаха как разговаря с певицата Анастасия Зани минути преди началото на изпълнението й (на снимката вдясно).

За изпълнителката, удостоена с честта да бъде гласът на Гърция в тържественото утро на 25 март, получихме повече информация от Здравка Михайлова, представител на посолството ни в Атина и активен сътрудник на сайта ни:

Родената в Атина оперна певица е следвала класическо пеене в Атинската консерватория, където е и завършила с отличие. специалност „Солово изпълнение“. Специализирала е джаз музика в Лондонската кралска академия за музика (London Royal Academy of Music). Зани пее безупречно на английски, гръцки, италиански, испански и португалски. Имала е концерти пред многобройна публика в Карнеги хол (Ню Йорк, 2013), Athenaeum (Букурещ, 2014), театър „Палас“ (Атина, 2011), Keyaki Hall (Токио, 2007), както и в много други реномирани концертни зали. Тя е член на Комитета за пренасяне на Олимпийския огън, като свързаността й с Олимпийските игри и изпълненията й на Олимпийския химн датират още от детските й години, когато е избрана с конкурс да пее при церемонията по откриването на зимните Олимпийски игри в Калгари (Канада), представяйки Гърция. 

         Впечатляващото сценично присъствие на Анастасия Зани и вокалният й обхват са изключително подходящи за изпълнения в антични гръцки театри, като това в древна Олимпия (2012), античния театър в Лариса (2013), и на древния Пникс, скалистия хълм в центъра на Атина, недалеч от западния склон на Акропола, (където в древността са се провеждали народните събрания – еклесия на атинските граждани, първият демократичен орган в историята на човечеството). под Акропола (2012). Също така тя е била водеща на церемонията по откриване на Класическия маратон (2013).

Още по темата на сайта ни:

На 25 март Гърция чества 200 г. от националноосвободителната революция

Гоблен „Атинската школа“ на Рафаело – почит на Франция към Гърция

Източник: www.evropaworld.eu