Поетичният 21 март… с дъх на кафе

Публикувано:
09:07ч / 23.03.2016г
Брой прочитания:
869
Брой коментари:
0

IMG_3616IMG_3618И през тази година на 21 март можехме да си купуваме кафе с поема! За пореден път в Международния ден на поезията австрийската компания „Юлиус Майнл” даде възможност на клиентите си да платят чаша от горещата ободряваща напитка не с пари, а със стихове. Много кафетерии по света се въодушевиха от идеята. В България това стана в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас, Благоевград, Дупница, Кърджали, Казанлък. В столицата 15 заведения бяха на поетична вълна, 6 от които – от веригата „Дели кафе“.

Сайтът ни следи със симпатия тази инициатива вече втора година. В края на поетичния 21 март представител на екипа ни се отби в литературен клуб „Перото“ в НДК с очакването точно там поетичната „реколта“ да е най-голяма – със сигурност това е място, което се посещава от много поети и почитатели на поезията. Барманката обаче даде съвет да бъде потърсена информация от самата фирма. На следващия ден Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК, потвърди, че в „Перото“ е можело да се получи кафе срещу поема, но от „Юлиус Майнл” са взели листчетата със стиховете на клиентите и затова не е можело да бъдат показани.

Имахме късмет в заведението „Ориша“ на ул. „Солунска“. На 22 март там все още си стоеше купчинката с „поетичните банкноти“, които Ива и Рони любезно ми дадоха да прегледам – преброих 19! Сред тях видях и една-две грубовати изцепки, но повечето стихове бяха доста забавни, както сами може да се убедите – правописът и пунктуацията на оригинала са запазени:

IMG_3604„Додох кафе да пия в Ориша,                         IMG_3607 „В Ориша пия аз кафе

а те ми казаха рими да пиша,                           и пиша тея редове,

с поема можело да платя                                   мляко в кафето има

и малко пари да спестя.“                                    ето я и моята рима.“

Георги                                                                       Петя

 

Някои от посетителите бяха цитирали стихове от известни автори или крилати фрази с поетичен заряд, като „Бъдете реалисти, мечтайте за невъзможното!“. Личеше си, че онези, които са откликнали да идеята да платят кафето си с поема, са изживели момент на вдъхновение и всеки го е изразил, както може – със свои или с чужди думи. Важното е, че е изпитал желание за поетичен полет и от това настроението му се е разведрило.

Екипът на столичното заведение“Ориша“ и през миналата година се включи в инициативата на „Юлиус Майнл” и тогава също прояви отзивчивост при споделяне на резултатите с нас, за което му благодарим!

Друг успешен миналогодишен участник в „Плати кафе с поема“ е Coffee Club „SP“ в Пазарджик. На 21 март можехме през целия ден да следим чрез текстове и снимки във Фейсбук какво се случва там в този ден.

Пожелаваме и през следващата година успех на кампанията, която умело съчетава чашата кафе с поезията – кой би отрекъл, че и двете ни дават вътрешна енергия!

Автор: Гергина Дворецка

 

Още по темата в сайта ни:

Платете кафето си с поема!

Кой как плати кафето си с поема на 21 март 

 

Източник: www.evropaworld.eu