Представяне на „Приятелят, когото нямам“ от Мартин Спасов

Публикувано:
08:24ч / 21.10.2019г
Брой прочитания:
303
Брой коментари:
0

Вълнуващо литгературно четене на стихотворения от новата стихосбирка на талантливия млад поет Мартин Спасов събра на 16 октомври т.г. в зала „Надежда“ на Столична библиотека много почитатели на поезията.

73048926_511568989393196_8011285163017240576_nDSC01985Книгата е озаглавена „Приятелят, когото нямам“ и излиза със знака на издателство „Библиотека България“ на поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Друга популярната и обичана поетеса, Маргарита Петкова, е редактор на стихосбирката.

Мартин Спасов беше дошъл от Шумен специално за събитието. В началото той поздрави публиката, изпълнила залата (снимката вдясно), но веднага след това седна на първия ред, за да изслуша рецитала по свои стихове, подготвен от актьора Боян Младенов. Неговото изпъление на част от стихотворенията от книгата „Приятелят, когото нямам“ в истински театрален спектакъл под акомпанимента на китариста Антон Яначков от дует „KsANa“.

Накрая поетът също прочете няколко свои стихотворения. Излизайки пред своите почитатели, той непринудено седна на сцената, с което като че ли им каза: „Да, пиша стихове, които харесвате, но не искам да мислите, че с нещо ви превъзхождам“.

Истината е, че поезията на Мартин Спасов превъзхожда в много отношения литературните текстове, които пълнят всекидневно социалните мрежи. Това подчерта и редакторът на книгата, поетесата Маргарита Петкова, която никога не пести хубави думи, когато открие истински талант, и е готова да подкрепя успешния му път напред. Същото правят и двамата издатели Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Те искрено обичат авторите, които издават, и полагат максимални усилия да ги популяризират сред повече читатели – нещо, което малко издателства у нас правят. Симеон има и творчески принос към стихосбирката – негова оригинална авторска снимка е използвана за корица на изданието.

Мартин Спасов пише в класически стих и доказва, че той не е старомодна отживелица. Чрез него успява да предаде светоусещането на съвременния млад човек с колебанията му, моментите на радост и на разочарование. Често стихотворенията му звучат афористично, майстор е на изненадващата поанта. Така е и в „Приятелят, когото нямам“, дало заглевие на стихосбирката:

„Приятелят, когото нямам,

не каза нищо на раздяла.

И уж си тръгна, но остана

в напуканото огледало.“

DSC01989DSC01993Дори досега да не сте чели нищо от Мартин Спасов, само това четиристишие е достатъчно, за да ви привлече към поезията му!

Многобройни фенове на различна възраст чакаха на опашка, за да вземат автограф и да се снимат с поета след представянето на книгата му.

Присъствала съм на литературни четения, на които млади нашумели поети, пишещи свободнн стихове, са били аплодирани като попзвезди. Изпитвам радост винаги, когато виждам как поезията може да доведе голяма зала буквално до екстаз. Същото се случи и на премиерата на Мартин Спасов. Това показва, че има жажда за поезия и че класическият стих продължава да се радва на популярност и има своите млади майстори.

Гергина Дворецка

Повече снимки отсъбитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu