Среща с писателката Тереза Боучкова в Чешкия център в София

Публикувано:
12:35ч / 21.10.2019г
Брой прочитания:
357
Брой коментари:
0

8На 17 октомври писателката Тереза Боучкова представи в Чешкия център в София своя роман „Годината на петела” (изданието на „Персей“ с директор Пламен Тотев.) Книгата излиза в поредица, съфинансирана от програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Тереза Боучкова е дъщеря на един от най-големите живи писатели дисиденти на Чехия – Павел Кохоут. Писателката е свързана с България. Бабата й и дядо й живеят тук до 1947 г. Майка й е родена в София.

Водещ на премиерата на романа беше неговият преводач Красимир Проданов. По време на разговора превеждаше Михаела Кузмова от Чешкия център. Авторката отговаряше откровено на въпросите, свързани с книгата й, в която описва трудностите на нейното семейство при осиновяването и отглеждането на две ромски момчета. Проблемното им поведение тя отдава най-вече на факта, че за биологичните им родители те не са били желани деца.

За баща си каза, че той е много добър писател, но не така добър баща. Едва на своята много напреднала възраст като че ли е започнал да обича своите 3 деца, всяко от които минава 60-те. Въпреки житейските си перипетии писателката.е запазила своя ведър поглед към света. Изпълнена е с енергия и е готова на всякакви предизвикателства – като поканата на водещия Красимир Проданов да изпее някоя песен от репертоара на еврейския хор, в който пее от години. Заедно с нея пя и публиката, което създаде много задушевна атмосфера.

Писателката поясни, че не е еврейка и дори не е вярваща, но от години пее в този хор, изпълняващ еврейски религиозни песни. Когато майка й починала, я изпратили също с такива песни в присъствието на евангелистки пастор. „Понякога ми се струва, че атеистите помагат за свързването на различните религии“ – каза Тереза Боучкова.

Емоционален момент по време на срещата беше изказването на журналистката Буря Тоушек, работила дълги години в БНР. Тя също има чешки корени, но останали на българска почва. Нейната семейна история напомня тази на семейството на писателката, чиито близки са дошли в новоосвободена България, за да помогнат в изграждането й.

За чешката гостенка имаше още една приятна изненада. Тя много искала да се види с български писател. Желанието й се изпълни, защото в залата присъстваше проф. Атанас Раденски, чийто втори успешен роман „Спасителката“ (издание на „Изида“) имаше премиера наскоро. Той поздрави авторката за интересната книга и се поинтересува за колко време е била написана. Отговорът беше – за 2 години.

5След представянето настъпи времето за автографи и разговори в неформална обстановка. Тогава преводачът на книгата Красимир Проданов даде на  писателката малък, но трогателен подарък – икона с Богородица и Младенеца, като символ на голямата майчина любов, която писателката носи в сърцето си и е готова да я раздава на света – чрез добри дела и чрез завладяващите си книги.

PobeditelkaПо щастливо стечение на обстоятелствата премиерата на „Часът на петела“ в Чешкия център съвпадна със Седмата национална среща на бохемистите в България, която се проведе на 17 и 18 октомври т.г. Раздаването на наградите от конкурса за млади преводачи на художествена литература от чешки език се състоя непосредствено след срещата с Тереза Боучкова, на която имаха възможност да присъстват и студенти, изучаващи чешки в Софийския университет. На снимката вляво проф. Маргарита Младенова и доц. Ани Бурова от факултета по славянски филологии при СУ връчват наградата на победителката в конкурса Катерина Стоянова.

Несъмнено, възможността да се срещнат лично с талантливата чешка писателка е дала на студентите бохемисти допълнителен импулс да усъвършенстват знанията си по този красив славянски език!

Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu