В царството на белгийската и българската поезия

Публикувано:
08:59ч / 20.10.2019г
Брой прочитания:
413
Брой коментари:
0

Стихове от белгийския поет Антон ван Вилдероде и неговия български събрат по перо Димитър Христов бяха представени в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ на поетична вечер под надслов „В царството на поета“. Събитието се състоя на 15 октомври т.г. в рамките на дните на Белгия в София и във връзка със 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Белгия. Преводите на стиховете от нидерландски на български и съответно – от български на нидерландски са дело на поетесата Мая Панайотова, която от години живее в Белгия, но ежегодно прекарва по няколко месеца в родината и е член на писателските съюзи на двете страни.

Събитието беше организирано от Международно сдружение „Антон ван Вилдероде“* и Белгийското посолство в България.

Поетичната вечер откри Н.Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Белгия у нас. Той прочете есето „140 години двустренни отношения между Кралство Белгия и Република България“ от бившия премиер на Белгия Марк Ейскенс

Слово произнесе Люк ван ден Бранде, председател на Международното сдружение и бивш министър-председател на Фламандското правителство, както и бивш председател на Комитета на регионите на Европейския съюз, който е една от неговите важни институции.

Последва литературно четене на стихове от двамата поети в оригинал и в превод. Беатрейс ван Краненбрук, основател и генерален секретар на Международното сдружение „Антон Ван Вилдероде“, участваше в четенето като представи и свои преводи на белийския поет на френски език и на стихотворение от Димитър Христов на английски.

72839749_386773532229493_1897959852127289344_nВ програмата бяха включени и музикални изпълнения на Недялко Недялков – кавал. Прочетените творби, както и още няколко произведения от същите автори, са част от двуезичното издание „Multiprint“ под заглавие „В царството на поета“, какъвто беше и надсловът на поетичната вечер.

Събитието завърши с коктейл, даден от посолството на Белгия у нас.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 *Международното сдружение „Антон ван Вилдероде“ (IVA) е основано през 1994 г. Целите му са: разпространение на произведения на Антон ван Вилдероде чрез преводи, симпозиуми, литературни салони, публикации, издаване на книги; включване на негови стихове в чуждестранни антологии и сборници; организиране на фестивали и събития в Белгия и в чужбина; възможности за изява на сънародници и чужденци, поети и артисти. През своето 25-годишно съществуване сдружението е организирало повече от сто събития в Белгия и в чужбина. Издадени са над 20 книги в Испания, Румъния, Полша, Италия, ЮАР, Холандия, Ирландия, Швеция, Унгария, Австрия, Германия, САЩ, Литва, Швейцария. IVA си сътрудничи с писателски съюзи, университети и посолства от цяла Европа, както и с Конгресната библиотека във Вашингтон. Председател на IVA е бившият министър-председател на Фламандското правителство и фламандският народен представител Люк Ван ден Бранде. Преди него председател на сдружението 10 години е бил ексминистърът и бивш премиер проф. д-р Марк Ейскенс. Участник в създаването на IVA е шведският поет и член на Нобеловия комитет Остен Шостранд. Инициатор и генерален секретар на сдружението е Беатрейс ван Краненбрук.

Източник: www.evropaworld.eu