Преводачката Нели Димова получи престижно унгарско отличие

Публикувано:
13:48ч / 31.10.2023г
Брой прочитания:
356
Брой коментари:
0

На 19 октомври – Деня на българо-унгарското приятелство, на тържествена церемония в Унгарското посолство в София Н. Пр. Миклош Борош, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, връчи наградата „Про култура хунгарика“ на Нели Димова.

Нели Димова получава наградата си от Н. Пр. Миклош Борош

Наградата се връчва като признание за приноса на чужди граждани в разпространението на унгарската култура зад граница и за изключителни заслуги в обогатяването на културните връзки между унгарската нация и други нации.

Нели Димова е родена във Варна, където завършва Първа езикова гимназия, профил немски език. Дипломира се в Софийския универститет „Св. Климент Охридски“, специалност „Унгарска филология“, втора специалност „Немски език и литература“. Работи в Унгарския културен институт в София като организатор прояви. Преводач на художествена литература – романи, разкази и пиеси от унгарски език, редактор на преводи от унгарски. Има участия в преводачески лагери в Унгария. Сред авторите, които е превела на български език, са Магда Сабо, Дежьо Костолани, Кристина Тот, Лайош Грендел, Михай Золтан Над, Тошо Дончев, Золтан Циган, Дьорд Шпиро, Геза Фехер, разкази от Калман Миксат, Ищван Тари, драми от Жолт Пожгаи, Ищван Ташнади, Янош Хаи и др. Двукратен носител на наградата за превод на Фондация „Милан Фющ“. За превода й на романа „Пилат“ от Магда Сабо през 2021 г. е номинирана за наградата за превод „Христо Г. Данов“. През 2023 г. получава наградата „Про култура хунгарика“ за приноса й в популяризирането на унгарската култура в чужбина и за изключителни заслуги в обогатяването на културните връзки между унгарската нация и други нации.

Екипът на фондация „Европа и светът“ от години следи онова, което Нели Димова прави за унгарската култура, и от сърце й честити заслуженото отличие с пожелание всеотдайността й да бъде все така високо оценявана!

Текстове към снимките в галерията:

  1. Н. Пр. Миклош Борош и Нели Димова с наградата
  2. Н. Пр. Миклош Борош, Нели Димова, директорката на Унгарския културен институт в София Сандра Мишкеди
  3. Виктор Стоянов, заместник-министър на културата, Н. Пр. Миклош Борош, Нели Димова
  4. Нели Димова със своите преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“: доц. д-р Лиляна Лесничкова, проф. дфн Йонка Найденова, Н.Пр. Миклош Борош, гл. ас. Индра Маркова
  5. Нели Димова с Даниела Борисова, директорка на Първо основно училище „Васил Левски“, Костинброд, където се преподават унгарски език и култура
  6. Нели Димова със свои бивши и настоящи колеги: Юлия Крумова, Красимир Василев, Петя Петрова (вдясно)

Още публикации на сайта ни, които дават представа за многостранната дейност на Нели Димова за популяризиране на унгарската култура:

Писател открива радостта от бащинството в унгарската комедия „Здравей, мой живот“

Силно унгарско присъствие на Коледния панаир на книгата 2018 г.

Издателство „Ерго“ издаде награден роман от Михай Золтан Над

Откъси от романа на Михай Золтан Над „Копелето на сатаната“ в превод на Нели Димова

„Българо-унгарски двуглас“ от Емил Басат

Източник: Унгарски културен институт