Румънец с български корени е сред фаворитите за Нобела за литература 2023

Публикувано:
11:16ч / 01.10.2023г
Брой прочитания:
237
Брой коментари:
0

Един милион шведски крони в повече ще получат т. г. лауреатите на наградите във всички категории заради икономическата стабилност

Идната седмица ще бъдат обявени лауреатите на Нобеловите награди за 2023 г.  Да се предскаже кой точно ще получи високото отличие е неблагодарна задача. Сигурното е обаче, че по решение на Нобеловата фондация всички лауреати тази година ще получат с един милион шведски крони повече от м. г. поради „икономическата стабилност“. Това увеличава сумата за паричната награда до 11 млн. шведски крони (около 1,86 млн. лева).

Нобеловата седмица започва в понеделник, 2 октомври, с обявяването на лауреата (или лауреатите) на наградата за медицина или физиология.  Във вторник ще стане известно кой печели отличието за физика, в сряда – за химия. Носителят на най-популярната награда – за литература, ще бъде оповестен на 5 октомври. Всички тези лауреати се обявяват от шведски научни и културни институции в Стокхолм. Носителят на наградата за мир обаче се оповестява от Норвежкия Нобелов комитет в Осло. Тази година това ще стане на 6 октомври. А Паметната Нобелова награда за икономика, която не е предвидена в завещанието на Алфред Нобел, се обявява от Шведската банка. Тя ще съобщи кой печели отличието на 9 октомври.

Шведската академия ревниво пази в тайна имената на лауреатите до тяхното обявяване. Поради това хората са принудени да задоволяват любопитството си със слухове или с данни от залаганията за успех на определени личности. Според сайта Nicer Odds https://www.nicerodds.co.uk/, който следи коефициентите на кандидатите за Нобел за литература, в челната десятка са норвежкият писател и драматург Юн Фосе, кениецът Нгуги уа Тионго, австралиецът Джералд Мърнейн, румънецът Мирча Картареску, чилийският поет Раул Сурита, китаецът Йен Лиенкъ, сирийският поет Адонис, израелецът Давид Гросман, китайката Цан Сюе и японецът Харуки Мураками. Според някои сайтове, фаворит при залаганията е родената през 1953 г. авангардистка Цан Сюе. За нея букмейкърската агенция Bettson дава най-ниският коефициент – 4 към едно. Това означава, че ако някой ако заложи на Цан Сюе 100 долара, при неин успех би получил 400 долара печалба. Nicer Odds пък класира кандидатите според най-високия коефициент. За Юн Фосе е обявен 10 към едно, т. е. ако той вземе Нобела за литература, късметлията, заложил за него 100 долара, ще спечели $1000. Българският читател имаше възможността да се запознае с неговия роман „Трилогия“, преведен от Стела Джелепова и издаден от издателство „Лист“ през 2021 г.

Тази година Георги Господинов не е сред номинираните за престижното отличие. За наша утеха, сред фаворитите отново се мярка името на Мирча Картареску, който сам разкри преди години, че е от български произход. Коефициентът за него е 13 към 1, т. е. ако заложите 100 долара, при негов успех ще получите 1300 долара.

Картареску направи своите самопризнания в София през 2014 г., когато Румъния бе почетен гост на Коледния панаир на книгата в нашата столица.

На снимката: Мирча Картареску говори пред български читатели по време на Коледния панаир на книгата през декември 2014 г.

Тогава Картареску разказа, че макар да е роден в Букурещ, често ходи в едно близко село на български градинари, откъдето произлиза родът му. Писателят припомни, че през средните векове България и Румъния са били в рамките на една държава. На същата среща с читатели в НДК станахме очевидци на още едно затрогващо разкритие. Преводачът на романа на Картареску „Ослепително“ Иван Станков разказа, че книгата му попаднала, докато преподавал български език в Букурещкия университет. Той веднага се захванал да я превежда, въпреки че нямал никакъв договор. Когато след десет години къртовски труд приключил превода на книгата с размерите на телефонен указател, той отишъл в дома на Картареску, за да го уведоми за това. Писателят призна, че първоначално помислил Станков за ненормален. По-късно нашият преподавател преведе на български и романа „Соленоид“, смятан за шедьовъра на Картареску. Той бе издаден през 2021 г. от изд. „Фабер“.

Автор: Владимир Дворецки

Сродни публикации на сайта ни:

Ани Ерно с Нобеловата награда за литература за 2022 г.

Букмейкърите предричат Нобел за литература на Мишел Уелбек

Българските кандидат-нобелисти

Източник: www.evropaworld.eu