Съюзът на гръцките писатели връчи наградите си за 2022 г.

Публикувано:
07:37ч / 19.12.2022г
Брой прочитания:
189
Брой коментари:
1

На 7 декември в реномираната атинска концертна зала Мегаро Мусикис се състоя ежегодното връчване на наградите на Съюза на гръцките писатели (Εταιρεία Συγγραφέων/ Hellenic Authors’ Society), приемане на нови членове и представяне на календара му за 2023 г. с текстове на негови членове на тема „Аз и другият“ (изд. „Соколис“). Той беше представен от поетесата и литературен критик Анна Афендулиду, главен секретар на Съюза, и всички членове получиха екземпляр. Повече от двайсет и пет години Съюзът издава литературно-тематични календари с оригинални, специално написани от негови членове текстове, в сътрудничество с гръцки издателства, илюстрирани от известни художници и с подкрепата на различни организации.

Поздравителни адреси към проявата отправиха президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу (прочетен от писателката Елена Хузури) и от заместник-министъра на културата Николас Ятроманолакис (прочетен от съветничката в министерството Орсия Софра). В приветствените думи на Сакeларопулу се казва: „В трудни за печатното слово времена Съюзът на гръцките писатели дава трибуна на млади гласове, като успоредно с това съхранява с достойна за възхищение отдаденост, вяра и съзидателност, една водеща институция, популяризираща гръцката литература, както в нашата страна, така и в чужбина“. Президентът пожела „успех на кандидатиралите се за наградата литератори и от двете категории, получили гражданство „в полиса на идеите”, изпълнени с мечти и очаквания“.

През 2023 г. се навършват 42 години от основаването на Съюза, през които организацията популяризира духовния живот на Гърция и насърчава литературното и духовно общуването с чужбина. Като символичен жест нейният управителен съвет е избрал ядро на календара за настъпващата година да бъде темата за съжителството и приемането на различното, под надслов „Аз и другият“. „Тъй като този въпрос е от ключово значение във време като нашето, когато хармоничното и мирно съществуване в една крехка и взривоопасна мултикултурна среда е колкото трудно, толкова и необходимо“, отбеляза във встъпителните си думи Анна Афендулиду.

В краткия си предговор към изданието поетът Йосиф Вентурас, председател на Съюза и управител на сайта за поезия www.poeticanet.gr (версия на гръцки), www.poeticanet.com (версия на английски) отправя пожелание „тазгодишният календар на Съюза да спомогне неговите читатели да разберат и оценят красотата, която различността създава и да подхождат към Другия с обич, възхищение, и съпричастност“.

В свят със свръхакцентирани разнообразни идентичности ние сме призвани да живеем, като включваме другия, отстоявайки правата на всички. Същевременно установяваме съществуването около нас на множество стереотипи, като тези за инвалидността и специалните потребности, пола или сексуалната ориентация; макар и подлагани на съмнение, все пак, тези стереотипи не са отпаднали… Трудни са епохите, които са „на превала“ или, както ги наричат, „тъмните времена“… При все това, както отбелязва Анна Афендулиду, ние настояваме, че „Техните поети няма да запазят мълчание“.

Изданието е с встъпителни думи от Йосиф Вентурас и Анна Афендулиду, под редакцията на Атина Соколи, отговаряща и за неговото илюстриране.

Наградата на Съюза на името на писателката Дидо Сотириу бе присъдена на германския професор по средновековна и новогръцка филология Ханс Айденайер, който говори на тема „Писане и четене в гръцката култура“. Награденият елинист бе представен от литературния критик и бивш председател на Съюза Алексис Зирас. Почетният плакет на наградатаДидо Сотириуе изработен от художника и преподавател в Националната политехника Димитрис Севастакис. Наградите за дебютиращи в поезията „Янис Варверис“ и в прозата „Менис Кумандареас“ – по името на двама забележителни членове на Съюза, оставили приживе дълбока диря в гръцката изящна словесност – бяха връчени, съответно от поета Йоргос Маркопулос и от писателя, автор на романи и разкази Димитрис Нолас. Йосиф Вентурас отправи приветствени думи към новоприетите, посрещайки ги като пълноправни членове в професионалната организация на гръцките литератори.

Поетичната наградата бе поделена между Мария Кант за стихосбирката й „Stanza и Евас Пападакис за книгата със загадъчно-интригуващо заглавие „МераклинаКукибибериса-Обланд“. Наградата „Менис Кумандареас“ зарадва младата писателка Стратула Теодорату за сборника й с разкази „Небето в дланта“, черпещ сюжетите си от периода на кризата в Гърция.

Журито за излъчване на наградения поет бе председателствано от поетесата и почетен преподавател от Солунския университет Андия Франдзи, гостувала в България през 2007 г. за представянето на българския том от Антологията на балканската поезия „Хемус“ заедно с нейния издател Христос Папуцакис (1934 – 2009). Дебютиращите автори на романи бяха оценявани от жури с председател писателката Лила Кономара. Нейни разкази са превеждани на български в „Литературен вестник“, неотдавна на сайта jasmin.bg излезе откъс и от последния й роман „Вързопът“, издаден през април тази година. Студентки в магистърската програма „Преводач-редактор“ на Софийския университет се занимават през този семестър с превеждане на глави от романа.

Вечерта бе организирана и модерирана от заместник-председателката на управителния съвет на организацията писателката Елена Хузури, позната на българския читател с романа й „Мрачен Вардар“ (изд.“Сиела, 2011, превод: Здравка Михайлова), представен в София в присъствието и на авторката от литературния критик Йордан Ефтимов и преводачката. Романът й за съдбата на солунското еврейство „Чичо Аврам продължава да живее тук“, с който завършва тетралогията, започнала с „Мрачен Вардар“, е представен на български с откъси на сайта jasmin.bg:

Българско издателство има намерения да издаде книгите на Кономара и Хузури следващата година.

Музикалните интермедии в изпълнение на Мария Папапетропулу на пианото и Лидия Панайотареа, чело, внесоха предколедна атмосфера в литературната вечер.

Проявата бе осъществена с подкрепата на гръцкото Министерство на културата и спорта и на Организацията за колективно управление на литературни произведения (ОСДЕЛ).

Съюзът на гръцките писатели е дружество с идеална цел, основано през 1981 г., с почетен председател вторият гръцки поет-нобелист (1979) Одисеас Елитис. То е най-престижното професионално сдружение на литератори – поети, прозаици, есеисти, преводачи, критици и други работници на словото пишещи на гръцки език, а негови членове-кореспонденти са изтъкнати чуждестранни неоелинисти и автори.

Сред забележителните му членове, които вече не са сред живите, са поетите Катерина Ангелаки-Рук, Манолис Анагностакис, Кики Димула, Никос Енгонопулос, Умберто Еко, Емануил Криарас, Жак Лакариер, Димитрис Маронитис, писателят Андонис Самаракис (познат и в България с романа му „Грешката“), Дидо Сотириу (българската читателска публика се е срещала с романа й “Мъртвите чакат“ в прекрасния превод на Георги Куфов), Патрик Лий Фърмър, Шеймъс Хийни и др. Писателският съюз отстоява свободата на словото и изразяването, както и духовните и авторски права на писателите, с цел поощряване, разпространяване и представляване в чужбина на гръцката литература и език, солидарност с писателите и организиране на национални и международни събития. Няма водещо културно събитие в Гърция или такова от значим гръцки интерес, случващо се в чужбина, в което негови членове да не участват по един или друг начин.

Информация –на гръцки и английски – за дейностите на Съюза на писателите и неговите, редовни, почетни членове и член-кореспонденти (чуждестранни автори и елинисти, литературни преводачи) може да бъде намерена на сайт www.authors.gr.

Вдясно: логото на Съюза на гръцките писатели
Вляво: корицата на тематичния календар на Съюза на гръцките писатели за 2023 г. „Аз и другите“ с оригинални текстове на негови членове
На основната снимка към настоящата публикация са: носителят на наградата „Дидо Сотириу“, гераманският елинист Ханс Айденайер; отличената с наградата за дебютиращ автор на проза Стратула Теодорату – за сборника й с разкази „Небето в дланта“; споделилите наградата за дебютиращи поети Мария Кант за стихосбирката й „Stanza“ и Евас Пападакис за книгата „Мераклина-Кукибибериса-Обланд“.

Здравка Михайлова, чуждестранен член на Съюза на гръцките писатели, Атина

Още по темата на сайта ни:

През 2019 г. Съюзът на гръцките писатели награди Здравка Михайлова

 

Източник: www.evropaworld.eu