Урсула фон дер Лайен за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Публикувано:
08:50ч / 27.01.2022г
Брой прочитания:
199
Брой коментари:
0

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи следното изявление по повод Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста:

На 27 януари отбелязваме 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.

Спомняме си за всички оцелели и за милионите еврейски жени, мъже и деца, както и всички други жертви, убити от нацисткия режим. На много церемонии в цяла Европа и по света имената им ще бъдат изричани, животът им ще се помни.

През тази година отбелязваме и 80-ата годишнина от конференцията от Ванзее — срещата, на която се решава съдбата на европейските евреи. На тази среща нацистите планират систематично да търсят евреи в цяла Европа, за да унищожат еврейския народ.

Холокостът е европейска катастрофа. Антисемитизмът роди тази катастрофа. Антисемитизмът дехуманизира еврейския народ. В нацистка Германия тази дехуманизация отвори пътя към Шоа. Не трябва никога да забравяме.

На този ден гледаме и напред. След войната Европа беше съградена върху обещанието за мир. Но въпреки това антисемитизмът отново нараства в Европа. Той е заплаха за еврейските общности в Европа. 

От началото на пандемията антисемитските конспиративни митове и дезинформацията плъзнаха онлайн и офлайн. Хората, които протестират по европейските улици, носейки звездата на Давид и сравнявайки противопандемичните мерки с геноцида на нацисткия режим, омаловажават преживяното от жертвите на Шоа. Изопачаването на Холокоста подхранва реториката на омразата. Всеки европеец трябва да знае фактите и да научи за Холокоста. 

Ето защо Европейската комисия представи първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и подкрепа на еврейския живот. В нея се предлагат над 70 конкретни действия, насочени към борба с антисемитизма онлайн, гарантиране на сигурността на еврейските общности, създаване на мрежа от места — „свидетели на Холокоста“, и достигане до обществеността с размисли относно изграждането на култура на обща историческа памет в Европа.

Същността на нашите действия е да гарантираме, че евреите в цяла Европа могат да живеят в съответствие със своите религиозни и културни традиции. Защото Европа може да просперира само когато процъфтяват и нейните еврейски общности. Защото еврейският живот е неразделна част от историята на Европа и от бъдещето на Европа.

Повече информация ще намерите в документа тук.

Снимката към публикацията на сайта ни е от 27 януари 2019 г., когато около 50 оцелели от концлагера Аушвиц се събраха в мемориалния комплекс „Аушвиц-Биркенау“, за да отбележат 74-годишнината от освобождаването на концлагера.

Още по темата на сайта ни:

Урсула фон дер Лайен за Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 2021 г.

Ден в памет на жертвите на Холокоста — 2019 г.

Източник: Представителство на Европейската комисия