Престижно словашко отличие за доц. д-р Даниела Константинова

Публикувано:
15:26ч / 29.01.2022г
Брой прочитания:
479
Брой коментари:
0

Малко са хората, удостоени с престижната награда Сребърен плакет на министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република.На 25 януари 2022 г. в посолството на страната в София посланик Мануел Корчек връчи това отличие на доц. д-р Даниела Константинова за нейните изключителни заслуги за популяризирането на словашкия език, литература и култура и за развитието на приятелските отношения със Словашката република. Здравните мерки заради пандемията станаха причина броят на поканените на събитието да бъде твърде ограничен, но, независимо от своята камерност, церемонията се проведе с впечатляваща тържественост.

Н.Пр. Мануел Корчек изтъкна заслугите на доц. д-р Даниела Константинова не само като преподавател по словашки език, но и като автор на учебници и книги за езика, последната от които, монографичното изследване „Граматичната категория падеж (българско-словашки паралели)“, беше представена през есента на миналата година в литературен клуб „Перото“ в НДК. Тя е и сред инициаторите за учредяването на наградата за най-добър млад преводач на художествен текст от словашки език, наречена Награда на посланика, която, въпреки сложната здравна обстановка, беше връчена за пореден път през 2021 г. Посланик Корчек припомни и идеята на доц. Константинова за провеждането на „Нощ в посолството“, по време на която нейни студенти от Великотърновския университет са имали възможност да се срещнат със свои словашки връстници.

Отличието на доц. Даниела Константинова

Изразявайки благодарността си, след като Н.Пр. Мануел Корчек й връчи отличието, доц. д-р Даниела Константинова развълнувано сподели, че приема наградата като признание за всички нейни колеги от катедра „Славистика“ във Великотърновския университет. Тя добави, че не е свързана със Словакия чрез родовите си корени, но изпитва силна любов към тази страна, в която е била многократно и има желание в бъдеще все така усилено да работи за представянето на нейния привлекателен образ в България.

По време на церемонията беше прочетено поздравително писмо от проф. д-р Ценка Иванова, ръководител на катедра „Славистика“ и декан на филологическия факултет във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“, където преподава доц. д-р Даниела Константинова. Поради невъзможност лично да присъства на събитието професор Иванова изразяваше в писмото радостта на колегите си от университета за тази награда, подчертавайки, че „високото отличие е признание за изследователските приноси и заслугите на Даниела Константинова като словакист и славист за утвърждаване на разностранните образователни, изследователски и културни връзки между Великотърновския университет и българската словакистика с академични и културни институции в Словакия в продължение на повече от две десетилетия“.

В края на тържеството доц. д-р Даниела Константинова получи много цветя и поздравления от присъстващите. На снимката вляво тя е с представители на Словашкото посолство, на Министерството на образованието и науката и на Държавния културен институт към Министерството на външните работи.

След официалната част гостите бяха поканени на чаша словашко розе. Разговорите продължиха в неформална обстановка и доц. д-р Даниела Константинова през цялото време разказваше за пътуванията си в Словакия, за срещите си със словашки колеги. Нагледно доказателство какво означава да носиш в сърцето си една страна, в която не си роден, но я чувстваш като своя втора родина!

Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да намерите тук.

Още по темата на сайта ни:

За падежите – с любов!

„Граматичната категория падеж (българско-словашки паралели)“

Празник на преводите от словашки език

Излезе първият самоучител по словашки език

„Панаир на езиците“

Източник: www.evropaworld.eu