Започна Седмицата на италианския език по света

Публикувано:
12:33ч / 16.10.2023г
Брой прочитания:
170
Брой коментари:
0

От 15 до 23 октомври 2023 г. Италианският културен институт в София, в сътрудничество с Посолството на Италия в България, ще отбележи XXIII издание на Седмицата на италианския език по света – ежегодното международно събитие, организирано от Министерството на външните работи и международното сътрудничество с дипломатическата мрежа в чужбина.

Темата, която ще бъде разгледана по време на това издание, „Италианският език и устойчивостта“, има за цел да популяризира по света, чрез италианския език, културата на устойчивостта и образа на Италия като страна, която заема водещи позиции по отношение на въпросите за опазване на околната среда. Тя е в съответствие с темите на Експо 2030 „Хора и територии: градско възстановяване, приобщаване и иновации“, както и със стогодишнината от рождението на Итало Калвино, автор с визионерско екологично мислене, която се пада на 15 октомври 2023 г.

В рамките на XXIII Седмица на италианския език по света и на кино-панорамата FARE CINEMA 2023 на Министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия, Италия ще участва в Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ от 6 до 29 октомври 2023г. Фестивалът се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, като всички филми ще могат да бъдат гледани и на онлайн платформата Neterra.TV+

Италия участва във фестивала с 8 нови кинопродукции, вдъхновени от произведения на известни италиански писатели, адаптирани за големия екран: от Пирандело до Донато Каризи, както и с няколко филма, посветени на значими личности в италианската литература: от Данте до Умберто Еко.

Честванията на Седмицата на италианския език по света 2023 бяха официално открити в София в неделя, 15 октомври, в Каза Либри, с вечер по повод 100-годишнината от рождението на Калвино. Програмата включваше пърформанса „Господин Паломар“ под режисурата на Валерия Вълчева по едноименното произведение на Калвино, дискусия за творчеството на писателя под надслов „Писателят, който играе с жанровете, стила, началата“ с участието на преводача от италиански език и преподавател Сава Славчев и четенето на авторски текстове, вдъхновени от романа на Калвино „Ако пътник в зимна нощ“ в превод на Нева Мичева.

Съвместно с фестивала Синелибри Италианският културен институтът отдава почит на великия писател от миналия век.

Източник: Италиански културен институт