10 финалисти за Наградата на петте континента 2020

Публикувано:
08:54ч / 07.10.2020г
Брой прочитания:
447
Брой коментари:
0

На сайта ни редовно публикуваме информация за литературната Награда на петте континента на Международната организация на Франкофонията. Наградата е учредена през 2001 г. и всяка година се дава за литературен текст в проза, написан на френски език.

За тазгодишното 19-о издание са представени 132 произведения от издатели във френскофонски държави. Петте така наречени „Комисии за четене“, на 1 октомври 2020 г. избраха чрез видеоконференция 10 финалисти от 8 държави:

C’est beau la guerre („Красива е войната“) от Юсуф Амин Елалами (Мароко), издателство Le Fennec (Мароко)

Les Jours viennent et passent („Дните идват и си отиват„) от Хемли Бум (Камерун-Франция), издателство Gallimard (Франция)

 Nafar („Нафар“) от Матилд Шапюи (Франция), издателство Liana Levi (Франция)

Otages („Заложници“) от Нина Бурауи (Алжир-Франция), издателство Lattès (Франция)

Rivage de la colère („Бряг на гнева“) от Каролrн Лоран (Морис-Франция), издателство les Escales (Франция)

–  „Rouge empatrice“ от Леонора Миано (Камерун-Франция), издателство Grasset & Fasquelle (Франция)

–  Soie et métal („Коприна и метал“) от Тюиет Нга Нгуен (Виетнам-Валония-Брюксел), издателство Academia (Валония-Брюксел)

Ténèbre („Мрак“) от Пол Кавчак (Франция-Канада-Квебек), издателство La Peuplade (Канада-Квебек)

Tous tes enfants dispersés „Всички твои разпръснати деца“ от Беата Юмюбиеи Мерес (Руанда-Франция), издателство Autrement (Франция)

Un monstre est là, derrière la porte „Зад вратата има чудовище“ от Гаел Белем (Франция-Реюнион), издателство Gallimard (Франция)

По мнение на комисиите, „в подбраните книги през 2020 г. се открояват темите за миграцията, историите за връщане към скрити тайни в миналото и паметта, която определя идентичността. Комисите отбелязват, че преобладават качествени текстове, написани от писателки, както и присъствието на няколко първи романа ”.

Международното жури ** с председател Пола Жак (Франция-Египет) ще заседава през последното тримесечие, за да определи победителя за 2020 г. Церемонията по награждаването ще се проведе в Тунис като част от Генералните щати на книгата на френски език по света и Конгреса на франкофонските писатели в началото на 2021 г. След това Международната организация на Франкофонията ще оигури популяризирането на лауреата на международната литературна сцена през цялата година.

Наградата на петте континента на Франкофонията е на стойност от 15 000 евро за лауреата и 5000 за получилия поощрение. Тя дава възможност да бъдат откроени литературните таланти, многообразието от култури и издателства, използващи френския език на петте континента, и ги популяризира на международната сцена.

Да припомним, че Наградата на петте континента за 2019 г. бе присъдена на Жил Жобидон (Канада-Квебек) за неговия роман Le Tranquille affligé („Тихият страдалец“) , издание на Leméac, a поощрениението бе за Александър Ферага за Après la mer („След морето“), издание на Flammarion).

Към журито от тази година се присъединяват Лилиана Лазар (Румъния) и Вилфрид Н’Сонде (Конго), съответно носители на наградата през 2010 и 2007 г.

* Петте Комисии за четене са: Асоциация Passa Porta (Федерация Валония-Брюксел), Асоциацията на писателите от Сенегал, Асоциацията на Наградата на младия писател, пишещ на френски език (Франция), Колективът на писателите от Ланодиер, Квебек, и Асоциацията на културата елонго (Конго)

** Членовете на жерито са: Лиз Бисонет (Канада, Квебек), Ананда Деви (Maвриций), Юбер Хадад (Франция-Тунис), Моник Илбудо (Буркина Фасо), Кси Жун (Китай), Венюс Кури-Гата (Ливан), Liliana Lazar (Румъния), Жан-Мари Гюстав Льо Клезио (Мавриций), Рьоне дьо Обалдиа от Френската академия (Хонконг), Вилфрид Н’Сонде (Конго), Лионел Труйо (Хаити), Абдураман Вабери (Джибути) и Жил Жобидон, който ще участва в тази сесия.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 54 пълноправни членове (между които и България), 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели.

Публикацията може да прочетете в оригинал на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Още по темата на сайта ни:

10 финалисти за Наградата на петте континента 2019

Източник: OIF