Мултикултурализмът на Азербайджан

Публикувано:
15:45ч / 28.05.2015г
Брой прочитания:
299
Брой коментари:
0

Все повече се говори за азербайджанския модел на мултикултурализма. Всеки, който е бил в Азебрайджан, се е убедил лично, че там действително съжителстват в мир и разбирателство различни религии и култури. Убедихсе лично в това през есента на 2013 г., не само като участник кръглата маса за мултикултурализма по време на III Международен хуманитарен форум в Баку, а и при пътуванията из Азербайджан, включени в програмата на форума. В тази мюсюлманска страна видяхме много добре поддържани християнски храмове: църквата на удините в с. Нидж, окръг Габала, една от най-старите християнски църкви в света в с. Киш.

През последните се говори предимно като икономическите постижения на Азербайджан. Все повече хора по света обаче се интересуват от опита на Азербайджан в подкрепа на мултикултурализма.

През есента на 2014 г. е проведена „виртуална“ кръгла маса на тема: „Хармония на социално-икономическото и духовно развитие на съвременен Азербайджан“, в която участваха азербайджански и чуждестранни учени. Включвайки се в нея,  Кемал Абдулаев, действителен член на Националната академия на науките на Азербайджан, държавен съветник по междунационалните въпроси, въпросите на мултикултурализма и религиите, обръща внимание на това, че понякога успехите в политическото и икономическото развитие на една страна може да отвлекат внимането от успехите й в културата и духовността, но икономическите постижения не са възможни без духовно израстване. Там, където няма икономически напредък, не е възможно да се търси и духовна цялост. Само, когато те хармонично се допълват, може да се говори за истински социален успех. В Азербайджан успешно се съчетават икономическото и духовно развитие – изтъква Кемал Абдулаев.

Друга участничка във „виртуална“ кръгла маса, г-жа Судха Сварнакар, професор в Държавния университет в Парнаиба, Бразилия, разказва за впечатленията си от Международния хуманитарен форум в Баку през 2013 г., по време на който е посетила район Нафталан. Там се е уверила лично как мирно и спокойно съжителстват мюсюлмани и християни. Наложило й се е да потърси лекарска помощ и е била възхитена от вниманието, с което се е отнесъл към нея персоналът в болницата, където сред пациентите тя е била единствената индийка. „Докато днес европейски стрни като Франция, Германия, Англия, възприемат имигрантите като заплаха за своята идентичност, Азербайджан призовава света да даде шанс на мултикултурализма.“ –  проф. Судха Сварнакар.

Във “ виртуалната“ кръгла маса се включва и Арие Гут от Израел, експерт по международните въпроси, напомняйки, че в Азербайджан никога не е имало антисемитизъм и че през последните години са построени две синагоги и най-големият образователен еврейски център в Южен Кавказ.

Това са само три от многото изказвания по врема на „виртуална“ кръгла маса на тема: „Хармония на социално-икономическото и духовно развитие на съвременен Азербайджан“.

За азербайджанския мултикултурализма е добре да се говори с факти. Ще имаме и други поводи да правим това.

Гергина Дворецка

Още по темата в сайта ни:

Курс по азербайджански мултикултурлизъм в Софийския университет

Лекции за мултикултурализма в Азербайджан в Софийския университет

Източник: www.evropaworld.eu