Защо светът се нуждае от Африка

Публикувано:
09:20ч / 28.05.2015г
Брой прочитания:
493
Брой коментари:
0

Денят на Африка, 25 май, беше отбелязан с много прояви по света и стана повод отново да се говори за значението на най-топлия континент в наши дни. За Африка обаче трябва да мислим не само по специални поводи. Затова припомняме част от посланията, които прозвучаха в София на 25 май по време тържеството, организирано от африканските посланици, акредитирани в България под мотото : „Африка – земя на големи възможности”.

Н.Пр. Латифа Ахарбаш, посланичка на Мароко и доайен на африканските посланици у нас:

„Честването на Африка означава да припомним, че този континент заслужава да получи заслуженото му място в глобалното управление чрез ООН и други международни организации, за да бъде гласът му чут по-добре и да споделя своите визии и перспективи. За да се отговори по-ефективно на предизвикателства като борбата с тероризма, нелегалната миграция, трафика на хора, енергийната сигурност и доброто управление на околната среда, международната общност има нужда от Африка.

При по-голямо уважение и с по-добър подход към него континентът би могъл да има и по-значим принос в отговора на безпрецедентните предизвикателства пред международната общност.  Това е и една от причините младото поколение африканци да надигат глас за повече справедливост и равнопоставеност в международните отношения.

Африканските народи биха желали да не бъде прилаган повече към тях патерналистичният, етноцентричен и неоколониален подход, който все още често се проявява в отношението към Африка и африканците.

Честването на Деня на Африка е и покана да бъде превъзмогната  изопачената представа за Африка, разпространявана от световните масмедии, които се фокусират само върху неволите, неуспехите и кризите на континента и подценяват неговите постижения и визии за бъдещето.“

В словото си на 25 май Н.Пр.Латифа Ахарбаш припомни за приятелските контакти между България и африканските държави в близкото минало, както и това, че на нея се гледа като на страна, подкрепяща усилията на Африка. Тези приятелски отношения ще се развиват и в бъдеще при по-засилен икономически обмен и повече междуличности контакти.

В отговор Валентин Порязов, зам.-министър на външните работи на България, подчерта, че изключителният потенциал на африканския континент все още предстои да се реализира в средна и дългосрочна перспектива и допълни, че все повече африкански страни възприемат принципите на „доброто управление”, които са ключ към постигане на устойчиво развитие. През последните години укрепват демократичните промени в Африка. Показателни примери са редица държави, в които се проведоха мирни избори, в ход са демократични процеси в общественото и икономическото развитие.

Увеличаващата се политическа стабилност и подобряващата се бизнес среда  рязко увеличиха икономическите интереси към Африка на  различни държави и частни инвеститори.  Растящите възможности на Африка се проявяват както в реализирането на проекти на отделни страни, така и в съвместни проекти или регионални инициативи в областта на търговията, инфраструктурата, социалната и митническа политика, залесяването и др.

България има стари традиции на приятелство и сътрудничество с народите на Африка. През годините десетки хиляди африкански граждани са се обучавали в наши учебни заведения и сега заемат уважавани позиции в африканското общество. Хиляди български специалисти бяха изпратени на работа в Африка и мнозина от тях продължават да работят и предават своя опит там и в наши дни. Всички те представляват своеобразен мост между България и Африка, каза българският зам.-министър на външните работи.

Още за Деня на Африка в сайта ни:

Денят на Африка в София

Повече снимки от Деня на Африка в София може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Източник: Посолство на Мароко, Министерство на външните работи