Студентите на Азербайджанския център при СУ отпразнуваха Новруз и Световния ден на поезията

Публикувано:
15:23ч / 26.03.2023г
Брой прочитания:
151
Брой коментари:
0

На 21 март т.г. се проведе литературна вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и Световния ден на поезията. Събитието, организирано от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Културния център „Люлин“ – Столична община, се състоя в сградата на Културния център „Люлин“ в столицата. Присъстваха основно поети от Литературния клуб „Люлин“ и други любители на поезията.

Встъпително слово в началото на събиието произесе ръководителят на Културния център Йорданка Костова, която отбелязва, че вечерта е посветена на три празника: Световния ден на поезията, пролетното равноденствие и азербайджанския празник Новруз. Тя поясни, че събитието е част от юбилейните чествания за 30-годишнината на Културен център „Люлин“ и връчи по този повод медал на г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджанския език и култура като един от партньорите в честванията (на снимките вляво и вдясно). Г-жа Костова разказа и за българския празник Благовец, свързан с възраждането на природата, като открои много общи черти с азербайджанския Новруз и направи сравнения на обичаите.

Г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет, сподели, че трихилядолетните традиции на Новруз имат свои особености в различните страни и региони, но за азербайджанците това е много специално честване, което продължава един месец. Тя разказа за празничната трапеза на Новруз и за символиката й, както изтъкна, че през 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обяви 21 март за Международен ден на Новруз.

След това литературната вечер откри ръководителят на Литературен клуб „Люлин“, поетът Димитър Милов, който покани всички присъстващи поети да прочетат собствени творби, за да отбележим тези хубави празници. По време на вечерта прозвучаха над 30 стихотворения от Райчо Русев, Василка Петрова, Даниела Николова, Анна Тодорова, Райна Минкова и др., които дадоха представа за прекрасната мелодия на българската поезия.

По време на вечерта студентите тюрколози Саша Здравкова, Преслав Цанев и Йолина Петрова рецитираха стихотворения на азербайджанските поети Низами Гянджеви, Гусейн Джавид, Мирза Алекбер Сабир за пролетта и Новруз байрам на азербайджански език.

Никол Георгиева и Мелиса Рамадан изпълниха азербайджански народни танци, с което много зарадваха присъстващата публика.

В края на събитието гостите се почерпиха с традиционните азербайджански сладкиши за Новруз и азербайджанския чай, както и с погача за Благовещение.

Още по темата на сайта ни:

Празнична софра на Новруз и Благовец

21 март е и Международен ден на пролетния празник Новруз

Отбелязахме празника на пролетта Новруз в София

Азербайджанското посолство в София отбеляза празника Новруз

Посрещнахме Новруз и в София

Източник: Център за азербайджански език и култура при СУ