Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Публикувано:
15:47ч / 21.09.2023г
Брой прочитания:
464
Брой коментари:
0

На снимката: Алма Пьойсти триумфира на кинофестивала в Канл – скрийншот от сайта на финландската обществена медия ЮЛЕ

На 28 май т. г. финландската актриса Алма Пьойсти се изкачи на сцената на международния кинофестивал в Кан и вдигна победоносно юмрук. Тя отиде да получи наградата на журито за филма „Мъртвите листа“ от името на режисьора Аки Каурисмаки, който предпочете скромно да остане сред публиката. Това бе поредното признание за таланта на младата актриса, с който можахме да се запознаем и от други нейни роли на големия екран – в „Туве“ (2020), където тя се преобрази в писателката Туве Янсон, и в българо-финландско-шведския „Добрият шофьор“ (2022) на Тонислав Христов, където играе бившата съпруга на нашенец таксиджия. През октомври т. г. обаче ще можем да я видим в новия й филм „Четирима непораснали възрастни“  на Селма Вилхунен, който ще бъде показан в рамките на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“. Интересно съвпадение – живеещият от дълги години във Финландия режисьор Тонислав Христов е член на международното жури за документални филми на същия фестивал.

Алма Пьойсти (отляво) на прием в българското посолство в Хелзинки по случай премиерата на филма „Добрият шофьор“ Снимка: МВнР

42-годишната Алма Пьойсти произлиза от известна финландска театрално-кинаджийска династия. Баща й е режисьорът Ерик Пьойсти. На сцената и на екрана се изявяват и чичо й Том Пьойсти, и по-малкият й брат Оскар Пьойсти. Алма е внучка на актьора Ласе Пьойсти и актрисата Биргита Улфсон, които са били близки приятели на писателката Туве Янсон. Баба й е играла в първия спектакъл за мумините, поставен в Хелзинки още през 1949 г. По-късно, през 1958 г. Биргита Улфсон заедно със съпруга си играе и в мюзикъла „Мумините зад кулисите“. При такава наследственост не е странно, че Алма избира актьорското поприще. Тя завършва театралната академия в Хелзинки през 2007 г. Изявява се основно в Шведския театър във финландската столица, където през 2017 г. изпълнява главната роля в пиесата „Туве“ на шведския драматург Лукас Свенсон. Гастролирала е и във Финландския национален театър, както и в шведските градове Стокхолм, Гьотеборг и Упсала. Първата й главна роля в киното е през 2012 г. в „Голото пристанище“ на Аку Лоухимиес. Успехът на големия екран я спохожда обаче благодарение на превъплъщението й в Туве в едноименния филм по сценарий на Ева Путро. Както разказа преди две години в София сценаристката (виж публикацията на сайта ни Финландски уикенд на 25-ия София Филм Фест), „Намирам за скучни биографичните филми, които проследяват живота на главния герой от раждането до смъртта му. Затова избрах един период от живота на Туве Янсон, когато тя все още не е била толкова известна. Държах да я покажа и като влюбена“. Алма Пьойсти изгражда перфектно образа на младата художничка, която се бори за утвърждаване, а междувременно измисля мумините за забавление. Актрисата дава воля и на страстите си, представяюки на екрана интимните връзки на Туве с женения депутат Атос Виртанен и с театралната режисьорка  Вивика Бандлер. Не е случайно, че „Туве“ бе номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм, а освен това взе седем финландски национални награди „Юси“, включително и за най-добра женска роля на Алма Пьойсти.

Плакат на филма „Туве“ Снимка: профилът във Фейсбук на режисьорката Зайда Бергрот

Изглежда, че младата актриса, чиято любимка е британката Джуди Денч, е в успешна серия. Освен че взе наградата на журито в Кан, също като „Туве“ „Мъртвите листа“ бе номиниран от Финландия за официална кандидатура на страната за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Очаква се в скоро време тази лента да бъде показана и у нас, тъй като тя е сред петте номинирани за наградата LUX на Европейския парламент за 2024  г. В тази романтична комедия Аки Каурисмаки разказва една любовна история между обикновени хора – служителка в супермаркет (Алма Пьойсти) и самотен и алкохолизиран работник (Юси Ватанен). Заглавието на филма е взето от стихотворението на  Жак Превер, станало известно с песента на Ив Монтан. В „Мъртвите листа“ на Каурисмаки тази песен звучи на финландски.

Плакат на филма „Четирима непораснали възрастни“ Снимка: Tuffi Films

Във филма „Четири непораснали възрастни“, който ще можем да гледаме по време на „Синелибри“, също става дума за любов, но от по-особен вид. В главните роли се изявяват Алма Пьойсти и Ееро Милонов, с когото тя игра и в „Добрият шофьор“. Сюжетът е доста интересен и злободневен за Финландия, където също има политически скандали с еротичен привкус. Във филма се разказва за Юлия – успешна депутатка, която има на пръв поглед идеален брак с пастора Матиас. Отгношенията им обаче изпадат в криза, когато героинята на Алма узнава, че мъжът й е имал едногодишна връзка с красавицата Ени (Уна Айрола). Благоразумието у Юлия обаче надделява и за да спаси брака си, тя предлага тримата да заживеят заедно. Тази полиамория се разширява с още един член, след като тя се влюбва в младия симпатяга Мишка (Вилхелм Бломгрен), който се оказва най-зрелият сред този квартет… Тази лента на режисьорката Селма Вилхунен (номинирана за „Оскар“ за късометражен филм за „Трябва ли аз да се грижа за всичко?“), която е и автор на сценария, вече има две номинации т. г. – за най-добър скандинавски филм на кинофестивала в Гьотеборг, и за Наградата за голям екран (VPRO) от международния филмов фестивал в Ротердам. Освен това тя донесе на Алма Пьойсти поредното отличие – най-добра актьорска игра, пак от фестивала в Гьотеборг.

Българските зрители ще могат да се насладят на „Четирима непораснали възрастни“ този октомври, като изберат между седем прожекции (вижте в програмата на „Синелибри“). Очаква се най-голям интерес да предизвика показването му по време на Галавечерта на Финландия, която ще се състои в Културен център G8 в събота, 14 октомври, от 17:00 ч.

Автор: Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Финландски филм показва съзряването на един съвременен Дон Кихот

Източник: www.evropaworld.eu