Галя Кларк с отличие за най-активен автор на сайта ни

Публикувано:
13:25ч / 22.07.2020г
Брой прочитания:
384
Брой коментари:
0

Необичайно връчване на отличие се състоя на 21 юли т.г. на знаковото място „Орлов мост“ – журналистката, писателка и преводачка Галя Кларк получи плакет като един от най-активните автори на сайта ни www.evropaworld.eu!

На 12 март тази година се навършиха 5 г. от старта на сайта на фондацията ни „Европа и светът“. Бяхме започнали да организираме тържество по този повод, но поради обявеното извънредно положение заради пандемията отложихме събитието. Важен момент в него е връчването на награди за хората, които са ни съдействали най-сърцато и напълно безвъзмездно, защото сайтът не ни носи приходи и съответно – не плащаме хонорари. Галя Кларк ни предоставя за публикуване хубавите си разкази, както и други свои стойностни авторски материали и преводи от английски. В края на тази статия има линкове към 11-те й разказа на сайта ни, както и към нейната журналистическа находка от 1992 г., която припомнихме – интервю с отишлия си наскоро световноизвестен композитор Енио Мориконе за излизащия тогава вестник „България“.

Галя живее в Обединеното кралство със съпруга си и дъщеря им и е за много кратко в България. Можахме да се видим само за около половин час и използвах случая, за да й връча отличието, защото не е сигурно дали тя ще бъде в София, когато отново насрочим тържеството за 5-годишнината на сайта ни. Имаше особен чар в това награждаване сред делничния шум и уличното движение, а в плакета се отразяваха красиви облаци! 

Отпразнувахме наградата също по необичаен начин – не с традиционната чаша питие, а с разходка в Борисовата градина! Галя сподели с мен, че покрай мерките за безопасност заради пандемията е преоткрила удоволствието от разходките на открито. Друго, за което я е подсетила извънредната ситуация около Covid 19, е възможността да дава уроци онлайн. Преподава английски и български и има ученици, с които едва ли би се свързала по-рано, защото живеят в различни градове на Англия. Открили са се взаимно, откакто стана нормално да се работи и учи дистанционно.

Разбира се, докато се разхождахме в парка, говорехме предимно за литература. Галя обмисля да издаде разказите си в сборник. Би искала също така да събере в отделно издание и статиите си за Великобритания, които е публикувала в различни български медии. Като историк по образование, се е вдъхновила и за книга на историческа тема. Докато е в България, посещава доста книжарници, любопитно й е какъв е интересът към съвременните български автори. Впечатленията й са противоречиви.

Искрено вярвам, че бъдещата книга с разкази на Галя Кларк ще предизвика интерес. Тя пише искрено, образно, без предвзета метафоричност и без претенциите да изрича мъдри сентенции за житейски истини. Всъщност, реалният живот е в нейните късчета кратка проза, основен акцент в която е животът на българина в чужбина и връзката му с родината.

Пожелаваме на Галя Кларк успех във всичките й творчески начинания и ще се радваме на бъдещите й публикации в сайта ни!

Накрая искам да изкажа специална благодарност на Валери Кирилов, който също е автор на разкази, публикувани на сайта ни, и влезе в ролята на фоторепортер при връчването на отличието на Галя Кларк на „Орлов мост“!

 

Гергина Дворецка,

председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта й

 

Още от авторката на сайта ни:

„Статуетката“ – разказ от Галя Кларк

„Окото на фазана“ – разказ от Галя Кларк

„Шампанското“ – разказ от Галя Кларк

„Тайната стая“ – разказ от Галя Кларк

„Звезди и лед“ – разказ от Галя Кларк

„Перли и роботи“ – разказ от Галя Кларк

Интервю на Галя Кларк с Енио Мориконе от 1992 г.

Източник: www.evropaworld.eu