Как Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева направи Индия по-близка до нас

Публикувано:
17:40ч / 21.02.2017г
Брой прочитания:
2 141
Брой коментари:
0

Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия у нас, скоро ще отпътува от България. По този повод той и съпругата му, г-жа Промила Сачдева, поканиха в резиденцията си в София свои сънародници и българи, приятели на Индияу сред които имаше представители на министерството на външните работи, бизнеса, на образованието и културата. Гости бяха проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при Софийския университет, индоложките проф. Милена Братоева и асистент Боряна Камова от катедра „Класически Изток“ в СУ „Св.Климент Охридски“, д-р Мона Каушик, също преподавателка у нас, проф. Александър Шурбанов, който е първият председател на Клуба „Приятели на Индия“, журналистката Даниела Кънева – настоящият председател на Клуба, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, както и други журналисти, хора на изкуството: Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“, певците Диана Дафова и Христо Паскалев-Паскал…

Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева
Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева

В кратката равносметка за своя мандат, която Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева направи пред гостите си, той припомни създаването на Индийско-българската бизнес камара през февруари 2016 г. и многобройните прояви, свързани с индийската култура и изкуство, по-значимите от които са отбелязването на Международния ден на йога 21 юни, фестивалът на Индия във Варна през октомври миналата година, участието на индийски филми на фестивала „Менар Филм Фест“ през януари т.г. Посланикът изрази за пореден път радостта си от големия интерес на нашата публика към тези събития и не пропусна да поздрави българките изпълнителки на индийски танци, които се представиха и на официалната индийска вечер на филмовия фестивал.

Бих добавила и личните си впечатления, че през своя мандат в България Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева се стараеше да присъства на всяка проява, свързана със страната му. Спомням си как в Нощта на музеите през май 2015 г., когато в програмата пред галерия Квадрат 500 участваше изпълнителката на индийски класически танци “Бхаратанатям” Ниведита Бадве, той дойде специално, за да поднесе приветствие към зрителите. Срещала съм го при откриването на изложбата на Любен Стоев „Цикъл „Индия“ през март 2016 г. в зала „Средец”, на фотоизложбата със снимки от Южна Индия на изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева през февруари т.г. в галерия-книжарница София-прес и т.н.

Важен акцент в дейността му у нас беше и популяризирането на Индийската програма за техническо и икономическо сътрудничество (ITEC), благодарение на която всяка година  българи, завършили различни специалности, могат да преминават през обучителни стажове в индийски институти. На ежегодните срещи в резиденцията на посланика преминалите през такива стажове имаха възможност да обменят впечатления от наученото в Индия.

На прощалната вечер в резиденцията на Н.Пр. Раджеш Кумар Сачдева поканените попаднаха отново в атмосферата на тази все по-привлекателна за българите страна, а благодарение на сърдечността и непринудеността, с която посланикът и съпругата му Промила Сачдева общуваха с всеки от гостите, за пореден път да почувстват колко близка ни е всъщност Индия.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.