„Дворецът“ на Роман Полански – спорен, но забавен

Публикувано:
16:56ч / 23.10.2023г
Брой прочитания:
325
Брой коментари:
0

Кадър от филма с участието на актьорите Бронуин Джеймс (Магнолия) Фортунато Черлино (Тонино), Джон Клийз (Артър Уилям Далас III), Оливер Мазучи (Хансюли)

След церемонията по връчване на наградите на фестивала „Синелибри“ за пълнометражен игрален и за документален филм в зала 1 на НДК на 20 октомври т.г. беше прожектирана черната комедия „Дворецът“ на Роман Полански. Мнозина я определят като финална в творчеството му, защото режисьорът вече е на 90 години. Премиерата й беше на тазгодишния филмов фестивал във Венеция, извън конкурсната програма. Бяхме прочели доста отрицателни отзиви за филма, но истината е, че на някои сцени се заливахме от смях. Със сигурност това не е връх в творчеството на Полански и не казва нищо ново – упадъкът в света на днешните богаташи е показван и от други режисьори, но ни беше забавен.

Сценаристите Ева Пиасковска, Роман Полански и Йежи Сколимовски са избрали действието да се развива в навечерието на 2000 г., когато се разпространяваха слухове, че ще настъпи краят на света. Такъв катаклизъм не се случи, но точно в онази новогодишна нощ президентът на Руската федерация Борис Елцин обяви в традиционното си слово, че подава оставка и предава своите пълномощия на тогавашния премиер Владимир Путин до предсрочните избори след три месеца. Сега, със задна дата можем да си дадем сметка какъв поврат в историята на Европа и света се е случил тогава, без да го осъзнаваме. Филмът на Полански напомня за този ключов момент,    

В „Двореца“ има и смесвания на времевите пластове. В него се появява „полският водопроводчик“, който стана известно клише след 2004 г., когато в Европейския съюз влязоха 10 държави от Източна Европа и много от техните граждани решиха да потърсят работа на Запад. Паниката у местните жители, че новодошлите ще вземат работните им места, накара поляците да представят рекламен образ на „полския водопроводчик“ – красив сексапилен мъж с работни дрехи, когото всяка дама би приела охотно в дома си. Точно такъв атрактивен поляк в работен комбинезон успява да грабне вниманието на богатата капризна маркиза (Фани Ардан).

Освен „полският водопроводчик“, във филма се появява и името на един популярен в литературата град – Ческе Будейовице. От Ческе Будейовице е скромно чешко семейство, озовало се по стечение на определени обстоятелства в скъпия хотел в „Двореца“. Всеки почитател на героя на Ярослав Хашек, добрият войник Швейк, ще си спомни, че точно в този град се намира неговият полк.

Във филма на Полански открихме и други познати неща: доста заемки от „Триъгълника на тъгата“ (заснет през 2022 г. и прожектиран у нас със заглавието „Идиотският триъгълник“) на Рубен Йостлунд, по-специално от втората част на филма, в който действието се развива на яхта със свръхбогати пасажери. При Полански всичко се случва на сушата, но също на място, където отсядат богаташи от цял свят – хотел „Гщаад Палас“ в едноименното скъпарско швейцарско градче. Началните кадри на „Дворецът“, когато управителят на хотела Хансюли (във великолепното изпълнение на Оливер Мазучи) беше строил целия персонал и му даваше инструкции как да се обгрижват богатите клиенти, веднага напомниха идентичната сцена с инструктажа, даван от шефката на персонала на луксозната яхта във филма на Рубен Йостлунд – същият приповдигнат тон, същото изискване за строг ред, същото внушение да се угажда всячески на богаташите. Очевидно е сходството и между някои от персонажите. И в двата филма има представители на руската олигархия, които играят съществена роля в сюжета. Друга заемка от “Триъгълника на тъгата“ е героинята, която не можеше да общува адекватно и произнасяше постоянно една-единствена фраза „In den Wolken“ (В облаците). В „Дворецът“ идентичен е образът на болната от деменция съпруга на пластичния хирург д-р Лима (Хоаким де Алмейда).

Снимка: „Синелибри“

Голямото плюскане в новогодишната нощ, съпроводено с нежелателните последици от преяждане и препиване, и особено кадрите, показващи пода на ресторанта след новогодишното тържество, също ни върнаха не само към злополучното пиршеството на яхтата в “Триъгълника на тъгата“, а и към много други филми с подобни сцени. На всичкото отгоре, в даден момент от тържеството част от персонала си тананикаше в задушевна обстановка „Интернационала“, точно както във филма на Йостлунд този химн на работническата солидарност звучеше от кабината на вечно пияния капитан  на яхтата – американец, но върл комунист.

Накрая обаче една изненада очакваше зрителите – със сигурност не сме виждали друг подобен финал на филм! Няма да издаваме точно каква е изненадата, само ще намекнем, че с нещо ни напомни еротиката във Валпургиевата нощ на Гьотевия „Фауст“, но в животински вариант.

Филмът на Полански е пълен с гротескни образи: жени в напреднала възраст с обезобразени от несполучливи пластични операции черти; застарял и натежал порноактьор; възрастен мултимилионер и младата му съпруга, която е с повечко килограми, но той е лудо влюбен в нея; обеднелият мошеник Бил Краш (Мики Рурк) и плахият банков служител Каспар Тел (Милан Пешел), когото той е въвлякъл в мошеническата си схема. С някои от изброените лица се случват драматични събития навръх Нова година. Повечето персонажи в „Двореца“ изглеждат еднопланови, но не и управителят на хотела Хансюли. В неговия характер има нюанси. Той се е поставил в услуга на богатите, но проявява трогателно желание да съдейства на скромното семейство от Ческе Будейовице и да му намери местенце за преспиване в луксозния хотел.

Ако някой реши да критикува „Дворецът“ на Полански, ще намери аргументи. Ние обаче искрено се забавлявахме почти през цялото време, въпреки изброените сходствата с други кинотворби – те са толкова очебийни, че изглеждат нарочно търсени и не можем да ги определим като плагиатство.

Усещането ни е, че в края на творческия си път Роман Полански си е доставил удоволствието да направи една пародия, в която е събрал знакови моменти и образи от историята през последните десетилетия. Получил се е филмов пачуърк, който няма да се хареса на всички, но ще има своите зрители. 

Гергина и Владимир Дворецки 

Фоторепортаж от церемонияна по награждаването на фестивала „Синелибри“ може да видите тук.

Сродни публикации на сайта ни:

Испанска галавечер на фестивала „Синелибри“

Почетохме 100-годишнината от рождението на Итало Калвино в Каза Либри

Каре аса от финландски кинозвезди играят в „Четири непораснали възрастни“

Албанска киносатира за режима на Енвер Ходжа с премиера на „Синелибри“

Моника Белучи – героиня във филм по комикс на фестивала „Синелибри“

„Ваймар Експрес“: пътуване към мрачното минало на Фани Попова-Мутафова

Синелибри започна с „Клети създания“ на Йоргос Лантимос

Финландската звезда Алма Пьойсти отново на български екран на фестивала „Синелибри“

Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Източник: www.evropaworld.eu