Посланичката на Финландия казва „Довиждане“ на България

Публикувано:
11:19ч / 10.07.2020г
Брой прочитания:
790
Брой коментари:
0

В края на август т.г. Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на Финландия у нас, ще отпътува окончателно от страната ни. По този повод, съобразявайки се с обстоятелствата, свързани с пандемията, тя покани на 7 юли т.г. в резиденцията си около двадесетина човека, работили активно за популяризирането на Финландия и нейната култура в България.

Г-жа Блинникка сподели, че е искала да направя голямо парти по повод приключването на мандата си, но се налага това да стане в този намален състав. Тя изрази благодарността си към Българо-финландското дружество за приятелство за инициативността и активността му и открои специално някои от събитията като тържеството по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на Финландия в Централния дом на архитекта, организираните от проф. Венелин Цачевски конференции, подготвената от Димитър Димитров изложба „Банкноти разказват историята на Финландия“ на Моста на влюбените до НДК, концертите с музика от финландски композитори, осъществени от оперната певица и пианистка Албена Кехлибарева и съпруга й, музикантът Христофор Стоянов, и др.

Посланичката говори с искрено възхищение за България, която се е постарала да опознае през изминалите четири години и добави, че същото възхищение от страната ни са изпитали и нейните близки и познати, които са посетили страната ни.

При завръщането си в родината Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка ще работи в Министерството на външните работи, но заяви, че при всяка възможност отново ще идва у нас.

Последва изискана вечеря при спазване на всички мерки за здравна безопасност, по време на която проф. Венелин Цачевски и председателят на Българо-финландското дружество за приятелство г-н Владимир Данчев благодариха на посланичката за отзивчивостта и подкрепата й на проявите, организирани от българските приятели на Финландия.

Да допълним, че по време на нейния мандат посолството на Финландия съдейства финансово на Дружеството да участва четири пъти със свой щанд в Международната туристическа борса.

Всички, които сме имали удоволствието да общуваме с Н.Пр. г-жа Пайви Блинникка, запазваме спомена за нейната човешка топлота и непосредственост и с нетърпение очакваме отново да я посрещнем в България.

Гергина Дворецка

Още по темата на сайта ни:

Авангардната нова библиотека на Хелзинки „Оди“

Социалните иновации във Финландия

Финландска вечер в Седмицата на скандинавското кино

Артистичен прием за националния празник на Финландия

Отличие за Българо-финландското дружество за приятелство

Прием за вековния юбилей на Финландия

Източник: www.evropaworld.eu