Слово на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи при откриването на рецитала „Франкофонски музи“

Публикувано:
14:02ч / 18.05.2023г
Брой прочитания:
147
Брой коментари:
0

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи произнася словото си. Отляво надясно: Гергина Дворецка, Аксиния Михайлова, Димана Иванова

На 15 май т.г. в галерия „Мисията“ се състоя рециталът „Франкофонски музи“, който фондация „Европа и светът“ организира в партньорство с Министерството на външните работи, Държавния културен институт и посолството на Кралство Мароко в България по повод 30-годишнината от присъединяването на страната ни към Международната организация на Франкофонията. Събитието се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова.

Със свои стихове и преводи от френски език се включиха поетите франкофони Аксиния Михайлова, Димана Иванова, Бойко Ламбовски и Гергина Дворецка.

Събитието беше уважено от посланици на франкофонски страни, дипломати, общественици, литератори, преподаватели, журналисти.

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи Снимка: Десислава Денкова

Слово при откриването произнесе Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и председател на Групата на посланиците франкофони в България. Публикуваме го изцяло:

Ваше Превъзходителство г-н Иван Кондов, министър на външните работи на Република България,
Превъзходителства, уважаеми гости, скъпи колеги,
Щастлива съм да ви приветствам тази вечер на рецитала под надслов „Франкофонски музи“, който се провежда в рамките на културните събития, организирани за отбелязване на 30-годишнината от присъединяването към Международната организация на Франкофонията на Република България 0 страна, в която традицията на преподаване на френски език датира много преди нейното членство във Франкофонската общност.
За мен е чест, като посланик на Мароко и председател на Групата на френскоговорящите посланици в България, да участвам в това културно събитие, организирано в партньорство с Президентската институция в лицето на вицепрезидента на Република България Н.Пр. г-жа Илияна Йотова и на Министерството на външните работи в лицето на Н. Пр. министър Иван Кондов, както и на фондация „Европа и светът“, представлявана от нейния президент г-жа Гергина Дровска, която е и журналист и поетеса.
Горещо ви поздравявам, г-н Министър на външните работи на България, за вашия ангажимент към френскоговорящия свят и за това, че приобщихте Групата на посланиците франкофони към това важно културно събитие, целящо да сподели с почетните гости фрагменти от франкофонската поезия, която не е по-различна от тази в останалия свят.
Също така искам да благодаря на българските поети, които любезно приеха да допринесат за успеха на този рецитал, а именно г-жа Аксиния Михайлова и г-жа Димана Иванова, както и г-н Бойко Ламбовски.
Естествено е да се радвам, че творбите на двама френскоговорящи марокански поети са част от програмата ни тази вечер.
Повечето от стихотворенията, които ще бъдат прочетени, са кратки и засягат човешките състояния, тоест, свързани са, най-общо казано, със страстта и красотата, с любовта, приятелството, мира и свободата.

Може да прочетете публикацията на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Още по темата на сайта ни:

Слово на министър Иван Кондов при откриването на рецитала „Франкофонски музи“

„Франкофонски музи“ – рецитал за 30 г. от членството на България във Франкофонията

Източник: www.evropaworld.eu