Резултатите от конкурса „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро“!

Публикувано:
19:27ч / 25.10.2015г
Брой прочитания:
337
Брой коментари:
1

На снимката виждате творбата на талантливата скулпторка Михаема Кръстева-Сакаян „Кубове“, която е голямата награда в конкурса на фондация „Европа и светът“ „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро“! Кой я получава?

С приключилия на 18 октомври конкурс „Открийте скулптурите на Михаела в софийското метро!“ си поставихме за цел да привлечем вниманието към необикновената изложба на скулпторката Михаела Кръстева-Сакаян „Под земята“, която беше разположена в продължение на един месец на 6 станции в софийското метро. Тъй като и 16-те керамични творби от експозицията на талантливата авторка заслужаваха да бъдат видени, решихме да привлечем вниманието към всяка една от тях под формата на своеобразна игра: като ви приканим да търсите скулптурите на всяка една от станциите, където се намираха: 1.Джеймс Баучер 2. Европейски съюз 3. Сердика II 4. Лъвов мост 5. СУ „Св. Климент Охридски“ 6. Стадион „Васил Левски“. За да ви улесним в търсенето, преценихме, че е добре да посветим на всяка от творбите отделна публикация в сайта ни www.evropaworld.eu, за да не пропуснете никоя от тях. Предложихме ви и да снимате скулптурите, евентуално като селфи, а самата Михаела реши направилият най-много снимки от изложбата да получи като награда нейна творба. Вече знаете, че голямата награда е „Кубове“ – виждате я на снимката! Тя беше поставена на изхода на метростанция станция „Стадион „Васил Левски““. Днес ще научите кой ще я получи!
Тъй като за нас беше важно да видим кои скулптури ще заинтригуват зрителите дотолкова, че да ги снимат, а не дали го правят с идеята да участват в конкурс, помолихме Михаела да ни изпрати снимките, които самата тя е получила от свои познати и непознати фенове.
Така стигнахме и до следното класиране:
Голямата награда за най-много изпратени снимки печели:
1. Антонио Георгиев, който е изпратил 13 снимки на 4 от творбите на Михаела – „Падналият“, „Баба“, „Глаголица“, Плувецът“
Той ще получи скулптурата „Кубове“ на Михаела Кръстева-Сакаян
В класирането следват:
2. Диана Гинчева с 3 снимки – на „Сестрите“, „Баба“ и „Падналият“
3. Емилия Илиева с 2 снимки – на „Баба“ и „Глаголица“
4. Мирена Тодорова с 3 снимки на „Баба“ и една на „Глаголица“
5. Стоян Николов с 1 снимка на „Сестрите“
В условията на конкурса включихме и възможността да се изрази мнение за предпочетените творби на Михаела. Това направиха:
Нели Тодорова от Русе, отбелязала е местожителство във Варна.
Пламен Тотев – издател, литературен критик, журналист
Красимир Проданов – журналист, преводач
Допълнително ще съобщим кога ще бъдат връчени отличията на наградените!
Нели Тодорова даде и предложението хората, живеещи извън София, да подкрепят авторката, като с бутона „харесвам“ във Фейсбук, покажат предпочитанието си към конкретна нейна творба. Това се оказа трудно, защото имаше много споделяния във Фейсбук на фотоалбума ни за изложбата на Михаела, които не беше възможно да проследим. Затова решихме да вземем предвид интереса към публикациите в сайта ни, посветени на отделните скулптури.
Харесванията и споделянията продължават, но сега предоставяме подреждането на публикациите ни до 18 октомври, когато официално приключи конкурсът:
Най-много прочитания и споделияния имаше първата ни публикацията за изложбата на Михаела: Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро!
Следва класацията на отделните публикации според броя прочитания:
1. „Баба“
2. „Глаголица“
3. „Пилета“
4. „Падналият“
5. „Плувецът“ и „Сестрите“
6. „Котки“ и „Ние“
7.„Кубове“
8. „Глави“
На първо място по брой споделяния отново е първата ни публикация за изложбата: Каним ви на артистично пътешествие в софийското метро!, следвана от публикацията ни за творбата „Пилета“!

Източник: www.evropaworld.eu