Сайтът ни www.evropaworld.eu навършва 9 години!

Публикувано:
11:39ч / 12.03.2024г
Брой прочитания:
457
Брой коментари:
0

Сайтът на фондацията ни „Европа и светът“ www.evropaworld.eu днес става на 9 години!

Напомням, че това е сайт, който никога не си е поставял за задача да се издържа от реклами, и реално дължи съществуването си единствено на ентусиазма и творческата енергия на нашия малък семеен екип. Радваме се, че продължават да ни предлагат своите стойностни материали литературната преводачка от гръцки и журналистка Здравка Михайлова – за културния живот в Гърция, преводачът, писател и издател Асен Милчев – за българо-словашките литературни връзки, журналистката Нейка Кръстева – за спектакли на Русенската опера.

Само на нашия сайт бихте могли да намерите и публикациите на Владимир Дворецки, плод на неговите проучвания в електронните архиви на чуждестранни издания и престижни библиотеки: Как пресата в САЩ отрази провъзгласяването на Независимостта на България през 1908 г., Левски споменат за пръв път в американската преса през 1895 г., Фани Попова-Мутафова качила Талев и Траянов на „Ваймар Експрес“ през 1942 г., Фани Попова-Мутафова героиня в испанска кримка , Българският филм „Привързаният балон“ e сред 101 скрити бисери на световното кино, и др., както и неговите уникални находки за контактите на новозеландски писатели с България по време на социализма като създателя на постколониалната новозеландска литература Морис Шатболт (Морис Шадболт впечатлен от порива на младите български творци през 1957 г.) и поета Кевин Айърланд, преводач на Ботев, Багряна и други български автори на английски. На сайта ни може да прочетете и произведения на двамата новозеландски автори в превод на Владимир Дворецки.

Естествено, и през изминалата година посвещавахме много наши публикации на дейността на фондацията ни:

Поетичният рецитал „Франкофонски музи“, който организирахме на 15 май 2023 г. в галерия „Мисията“ в партньорство с Министерството на външните работи, Държавния културен институт и посолството на Кралство Мароко в България по повод 30-годишнината от присъединяването на страната ни към Международната организация на Франкофонията. Със свои стихове и преводи от френски език тогава се включиха поетите франкофони Аксиния Михайлова, Димана Иванова, Бойко Ламбовски и Гергина Дворецка. Събитието беше уважено от посланици на франкофонски страни, дипломати, общественици, литератори, преподаватели, журналисти.

Литературната вечер в памет на споменатия по-горе новозеландски поет Кевин Айърланд (1933-2023), свързан с България, която се състоя на 22 юни 2023 г. в галерия „Мисията“, отново със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Във вечерта се включи и проф. Александър Шурбанов, който лично се е срещал с Кевин Айърланд.

Предстои в най-скоро време фондацията ни да издаде мемоарната книга на Кевин Айърланд „Назад-напред“, в която той описва личните си впечатления от България и българите през 60-те и 70-те години на ХХ век в превод от английски на Владимир Дворецки.

Ще добавя, че представител на фондация „Европа и светът“ беше поканен да се включи в раздаването на годишните награди на Съюза на българските журналисти (СБЖ), като връчи отличието за електронен сайт на сайта на общественото радио БНР (bnr.bg). Това стана на 18 ноември 2023 г., на церемония в Пето студио на БНТ. Наградата бе получена от журналиста и писател Иво Тодоров – директор „Дигитални програми“ в БНР. СБЖ ни удостои с честта да връчим това отличие, тъй като през 2016 г. председателят на фондацията и главен редактор на evropaworld.eu получих „Златно перо“ в категорията „Награда за журналистически електронен сайт“ за публикациите в нашия сайт.

Ще завърша с нещо, което съм писала и по повод други годишнини на сайта: За нас е важно на него да намират полезна информация хора, които се интересуват от култура, изкуство, образование, наука, бизнес. Наш принцип си остава да даваме гласност на стойностни събития и личности, които, за съжаление, не попадат в медиите, стремящи се да постигнат голям трафик с цел печалба. Ние не печелим нищо от сайта ни. Това е един вид благотворителност в името на позитивните послания в медийното пространство. Очевидно има нужда от тях.

Продължаваме смело напред към 10-годишнината на нашия сайт!

Гергина Дворецка, председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта www.evropaworld.eu

Сродни публикации:

Сайтът ни www.evropaworld.eu става на 8 години!

Сайтът ни www.evropaworld.eu става на 7 години!

Сайтът ни evropaworld.eu става на 6 години!

Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Сайтът ни evropaworld.eu навършва 5 години

Сайтът на фондация „Европа и светът“ и неговите герои

Източник: www.evropaworld.eu